Joost Prinsen wil graag meer weten over de ’Beste John’-advertentie en de Talpa dames | column

Joost Prinsen

Die kinderen of hun ouders moeten een papier ondertekenen. En daarin staat dat zij afstand doen van zus en verplicht zijn tot zo. Een quitclaim heet zo’n papiertje, uitgedokterd door advocaten die daarop zijn afgestudeerd.

Ik herinner me niet ooit een papier te hebben gezien waarop staat: „Bij ongewenste intimiteiten hebben wij diverse loketten, het woord alleen al, waar u zich melden kunt.”

Natuurlijk waren het domme teksten van John de Mol. Numero uno in televisieland maar geen idee wat hij voor een camera moet vertellen als hij in het nauw zit. Slecht geadviseerd, laten we het daar op houden.

Natuurlijk zijn de Rietbergens en Borsato’s van alle tijden. Soms zijn ze docent van een theaterschool, soms zijn ze castingdirecteur of kapitein in het leger, dan weer filmproducent of trainer van een dames sportploeg. En alle convenanten ter wereld, alle loketten, alle wettelijke bepalingen zullen hen niet tegenhouden.

Natuurlijk kun je The Voice veiliger organiseren. Je kunt iemand aanstellen bij wie iedere deelnemer zich melden moet zo gauw hij/zij dingen ervaart die niet kosher lijken. Iemand die alleen daarvoor meedraait met het programma en zijn, liever haar, ogen open houdt. Of het in alle gevallen helpen zal, is de vraag. Want mannen die achter hun pik aanlopen, zijn lastig tegen te houden. Vrouwen die via het bed iets willen bereiken overigens ook. Laten we ons niet ineens wereldvreemder voordoen dan we zijn.

Maar die advertentie ’BESTE JOHN / HET LIGT NIET AAN DE VROUWEN’, klopt natuurlijk.

Ik vraag me wel af hoe die advertentie tot stand is gekomen. Iemand moet hem bedacht hebben. Een erg dure gedachte: 25.459 euro om precies te zijn.

Bij Beau vertelde Rennie Rijpma, hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad, dat ze op donderdagavond gebeld is door een vrouw van Talpa. Op haar verzoek noemde Rennie haar naam niet omdat ze namens alle Talpa vrouwen sprak. De dame vroeg of de advertentie er de volgende dag nog in kon.

Denk daar niet te licht over, de krant moet worden omgegooid. Paginagrote advertenties moeten doorgaans enige dagen tevoren worden aangemeld.

Wel een bliksemactie dus van die Talpa mevrouw. Ook op haar eigen kantoor: ze moet razend snel met de pet zijn rondgegaan.

Ik heb een paar vragen. Waarom juist het Algemeen Dagblad? Is er bemiddeld door bij voorbeeld Angela de Jong? Ze heeft in televisieland meer ingangen dan er deuren in mijn huis zijn. Heeft Talpa eigenlijk korting gekregen omdat de advertentie ook een zekere nieuwswaarde had? Zo niet: naar wie gaat de rekening van 25.459 euro? Waren er ook meneren bij Talpa die van deze advertentie wisten?

Ik ben niet zo benieuwd naar de Borsato’s van deze wereld. Ik ken de soort al jaren. Maar die Talpa dames en vooral hun bankrekening, daar wil ik graag even meer van weten.

Net binnen