Alle sportcompetities kunnen hervat worden, mét publiek

Van onze verslaggever
Den Haag

Alle sportcompetities in Nederland mogen vanaf woensdag met publiek hervat worden. Het kabinet heeft daar toestemming voor gegeven. De afgelopen weken konden amateursporters alleen op hun eigen club trainen en onderlinge wedstrijden spelen. Dat was een tijdje zelfs slechts tot 17.00 uur mogelijk; iedereen van 18 jaar en ouder mocht alleen in groepjes van twee personen sporten op 1,5 meter afstand.

Voetbalbond KNVB maakt woensdagochtend bekend wanneer de amateurcompetities precies worden hervat en hoe het vervolg van het seizoen eruit komt te zien. „In aanloop naar de persconferentie waren we al bezig met alle mogelijke scenario’s, wij komen dus snel met concrete informatie over het vervolg van het seizoen”, zegt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB.

In de zogeheten B-categorie, het recreatieve voetbal, staan komend weekeinde al wedstrijden op het programma. Het is nog niet duidelijk of die ook doorgaan. De KNVB wil alle teams de tijd geven om zich goed voor te bereiden op de hervatting van het seizoen, ook om blessures te voorkomen. Sinds zaterdag 15 januari kunnen alle amateursporters weer zonder restricties trainen en onderlinge wedstrijden spelen. De hervatting van de zogeheten A-categorie, voor onder meer de eerste elftallen die uitkomen in de tweede divisie tot en met de vijfde klasse, staat in principe voor begin volgende maand gepland.

„Na twee afgebroken seizoenen ben ik oprecht opgelucht dat we de competities mogen hervatten, want voor het amateurvoetbal is de competitie de levensader”, aldus Van der Zee. „Met 2.900 verenigingen en 1,2 miljoen leden is het amateurvoetbal het grootste fysieke sociale netwerk van Nederland en het verenigingsleven komt met deze stap weer op gang. Het draagt fors bij aan de fysieke en geestelijke gezondheid van een grote groep mensen.”

Binnensport

Iedereen van 18 jaar en ouder heeft wel een coronatoegangsbewijs nodig om binnensportlocaties te betreden. Dat betekent dat iemand moet kunnen aantonen volledig gevaccineerd te zijn, recent een coronabesmetting te hebben doorgemaakt of beschikken over een negatieve testuitslag. Op buitensportlocaties, zoals een voetbalclub, geldt de verplichting van het coronatoegangsbewijs om bijvoorbeeld de kantine of de kleedkamer in te gaan.

In sporthallen mogen maximaal 1.250 mensen naar binnen. Toeschouwers moeten een vaste zitplaats hebben en 1,5 meter afstand houden. Voor stadions in de buitenlucht geldt dat maximale aantal bezoekers niet, maar daarin mag niet meer dan een derde van de capaciteit worden gebruikt. Bij professionele sportwedstrijden moet al het publiek van 13 jaar en ouder over een coronatoegangsbewijs beschikken. Zij moeten een mondkapje dragen als ze zich verplaatsen.

Bij zowel de top- als amateursport is tussen 5.00 en 22.00 uur publiek welkom bij trainingen en wedstrijden. Buiten die tijden om is dat niet toegestaan.

Net binnen