Profclubs niet blij met slechts voor een derde gevulde voetbalstadions, organisatie EK zaalvoetbal reageert wel verheugd

Van onze verslaggever
Den Haag

Clubs uit het betaalde voetbal mogen hun stadions voor een derde met toeschouwers vullen. Dat heeft premier Mark Rutte bevestigd op de coronapersconferentie. Volgens de KNVB en de clubs is het besluit ’een voorstel zonder perspectief’.

Ze lieten dit dinsdagochtend al weten in een statement dat is ondertekend door de directeuren van de 34 profclubs, de KNVB (Marianne van Leeuwen), de Eredivisie CV (Jan de Jong) en eerste divisie (Marc Boele). Ze beweren dat het niet rendabel is als slechts een derde van het stadion benut kan worden. ,,Het kost ons per wedstrijd tonnen aan inkomsten’’, aldus algemeen directeur Toon Gerbrands van PSV.

Ook het Supporterscollectief, waarbij fanclubs van vrijwel alle profclubs zijn aangesloten, steunt de oproep aan het kabinet om zo snel mogelijk toestemming te geven voor een minimale bezetting van twee derde van de stadioncapaciteit.

De fans moeten verspreid door het stadion zitten en 1,5 meter afstand houden. Ze moeten in bezit zijn van een coronatoegangsbewijs. Na 22.00 uur zijn er geen fans meer welkom. Dat zal gevolgen hebben voor duels die later dan 20.00 uur beginnen. De nieuwe maatregelen gelden voor zes weken. Over drie weken is een nieuw ’weegmoment’.

Woensdag komen de clubs bijeen voor een spoedvergadering. „Wij hebben aangetoond veilig en verantwoord een hogere bezettingsgraad aan te kunnen”, zegt algemeen directeur Robert Eenhoorn van AZ. „Dan is het zeer teleurstellend dat het kabinet geen gehoor geeft aan onze oproep om met minimaal twee derde van de capaciteit te beginnen.”

De voetbalstadions zijn al sinds begin november leeg. De eredivisie ligt komend weekend stil vanwege interlandvoetbal buiten Europa, in de eerste divisie is wel een beperkt programma.

Vanuit de organisatie van het EK zaalvoetbal kwam een vrolijker geluid. Dat toernooi is na een week zonder publiek blij dat het nu het eerste evenement in Nederland is mét toeschouwers. Voor de twee groepswedstrijden die woensdag in MartiniPlaza (Groningen) worden afgewerkt is een aantal kinderen uitgenodigd, donderdag is een rustdag en vrijdag gaat het ’los’ met 1.250 bezoekers in het Ziggo Dome (maximum bij binnensport) en zo’n 650 in Groningen. In Amsterdam treedt Nederland om 20.30 uur aan tegen Servië. De ploeg van bondscoach Max Tjaden heeft mogelijk aan een gelijkspel genoeg om zich te plaatsen voor de kwartfinales.

Net binnen