Studenten kunnen corona van zich afpraten en verhaal kwijt in marathon radio-uitzending: ’We willen ook de mooie en opbeurende verhalen horen’

Luc de Vries.

Luc de Vries.© Eigen foto

Ivo Laan
Amsterdam

Studenten kunnen donderdag 27 januari hun verhaal kwijt over de moeilijke coronatijd bij het marathonradioprogramma ’Terug naar de campus’. Een van de initiatiefnemers is Luc de Vries (25), die eerder een hulplijn opzette omdat studenten het zwaar hadden. „Maar we willen in de uitzending ook juist de mooie en opbeurende verhalen horen.”

„We willen de studenten een hart onder riem steken met als boodschap: we zijn er bijna doorheen: het einde is in zicht”, zegt De Vries. Het programma wordt gemaakt door studenten bij de minor radio. Zelf studeert De Vries Creative Business aan de Hogeschool van Amsterdam.

Uit alle onderzoeken kwam het al naar voren: studenten hebben het zwaar gehad. Veel minder sociale contacten, fysiek onderwijs op een laag pitje en de horeca lange tijd dicht. „Alles voelde zwaarder dan normaal. Alleen op je kamertje, weinig spontane ontmoetingen, alles leek ver weg.”

Hulplijn

Vandaar dat De Vries al een hulplijn ’Laten we praten’ opzette waar studenten terechtkonden met hun problemen. Inmiddels is die overgenomen door ’Alles ok?’, de jongerenhulplijn van de Kindertelefoon. „Ik denk dat dat studenten die het moeilijk hadden echt geholpen heeft”, zegt De Vries. „Dat is mijn ervaring ook geweest. Door erover te praten, werd het minder zwaar.” De Vries zelf heeft nog het studentenleven vóór corona meegemaakt. „Maar de lichting die pas dit jaar begonnen is, die weet niet beter. En ze zijn ook nog eens een studieschuld aan het opbouwen.”

Langzaam wordt duidelijk dat er licht aan het einde van de tunnel gloort, althans dat is de verwachting. Toch is dat gevoel niet nieuw. Vorig jaar zou er ook een ’summer of love’ komen. „Dat liep toch even anders”, zegt de Vries. „Een koude kermis was het. Veel medestudenten bouwden een tussenjaar in zodat ze maximaal konden profiteren als alles weer open zou gaan. Die hebben daar wel spijt van gehad. Toch heb ik er vertrouwen in dat deze zomer beter wordt.” Zelf weet De Vries waar hij over praat. Zijn studentenhuis ging meerdere malen in quarantaine en er waren huisgenoten met corona. „Dat hebben we een paar keer gehad en ik heb zelf ook in isolatie gezeten vanwege corona. Dan kookte de rest voor je.”

Steunen

Was het dan allemaal kommer en kwel? „Nee zeker niet. We hadden het er laatst nog over in het studentenhuis. Het was ook mooi om veel tijd met elkaar door te brengen. We konden elkaar echt goed steunen. En met werk was het fijn dat je dat vanuit huis kon doen. De studiestress was ook minder omdat colleges goed terug te kijken waren. Het scheelde ook dat je met zijn allen in hetzelfde schuitje zit.”

De radio-uitzending ’Terug naar de campus’ vanuit de radiostudio van de HvA begint donderdag 27 januari om 12 uur en duurt tot middernacht. Studenten kunnen appen of inbellen via 06-43406329. De uitzending is te volgen via campuscreators.nl/live en via Salto-tv.

Net binnen