Schaatsster Schouten heeft haar gouden medaille binnen

© ANP

Peking

Schaatsster Irene Schouten uit Andijk heeft haar gouden medaille binnen. De 29-jarige Noord-Hollandse werd een dag na haar winst op de 3000 meter bij de Olympische Spelen van Beijing gehuldigd op Medal Plaza. Op dat grote podium naast het Vogelnest-stadion in de Chinese hoofdstad klonk zondag voor het eerst op deze Spelen het Wilhelmus en werd de Nederlandse vlag gehesen.

Schouten nam haar gouden plak, die ze bij zichzelf moest omhangen vanwege de coronaregels, met een stralende glimlach in ontvangst.

De Italiaanse Francesca Lollobrigida pakte achter Schouten zilver op de 3000 meter, het brons ging naar Isabelle Weidemann uit Canada. Schouten bezorgde TeamNL zaterdag de eerste medaille op de Winterspelen. Patrick Roest voegde daar zondag een zilveren plak op de 5000 meter aan toe.

De medaillewinnaars bij het schaatsen worden direct na hun race in de ijshal ook gehuldigd, maar ze ontvangen dan alleen een 'knuffelpanda', het symbool van de Spelen. De plakken worden uitgereikt op Medal Plaza, waar ook publiek welkom is.

Net binnen