Titelverdediger Kjeld Nuis klopt zilveren Thomas Krol en knalt naar goud op 1500 meter

© ANP VINCENT JANNINK

Van onze verslaggever
PEKING

Zoeterwoudenaar Kjeld Nuis heeft op de 1500 meter zijn olympische titel met succes verdedigd voor Thomas Krol, die het zilver pakte. In een denderend olympisch record van 1.43,21 was hij een maatje te groot voor de rest.

Krol legde met zijn rit na een geweldige opening de lat enorm hoog voor de rest, maar Nuis liet zich niet afleiden. Hij verloor wat tijd in de beginfase, maar kon zijn snelheid beter vasthouden in de slotfase van zijn race, waardoor Nuis Krol aftroefde met 34 honderdste van een seconden. Daarna begon het grote wachten voor beide Nederlanders.

In de rit na Nuis werd al duidelijk dat veel anderen zich zouden stukbijten, want Bart Swings en Kristian Ulekliev kwamen niet in de buurt. Daarna kwam de grote uitdager van het Nederlandse duo: Joey Mantia. De Amerikaan opende voor zijn doen snel, maar kon het daarna niet meer bolwerken. Ook thuisrijder Zhongyan Ning kwam er bij lange na niet aan. De twee laatste schaatsers wisten niet meer te verrassen en dus prolongeerde Nuis zijn olympische titel.

Cornelius Kersten

De in Zwitserland geboren Nederlander Marcel Bosker moest het opnemen tegen Cornelius Kersten, de Haarlemmer die sinds 2014 uitkomt voor Groot-Brittannië. Kersten begon veel sterker dan Bosker, maar dat pakte ideaal uit voor de Nederlander. Want op de laatste wissel kon hij perfect achter Kersten aanrijden. Daardoor zette hij de verreweg snelste tijd van het moment (na 7 schaatsers) neer met 1.45,42.

Kjeld Nuis

In de rit na Krol reed titelverdediger Kjeld Nuis tegen de winnaar van het brons in 2018 Kim Min-seok, onder het toeziend oog van de winnares van maandag en zijn kamergenoot Ireen Wüst. Nuis lag bij de opening een kleine drie tienden achter, maar had vervolgens een perfecte wissel achter de Zuid-Koreaan, waardoor het verschil stabiel bleef. In de tussenronde verkleinde Nuis het verschil tot acht honderdste. In de laatste ronde maakte hij het verschil en was hij ruim 3 tienden sneller dan Krol.

Net binnen