Irene Schouten maakt favorietenrol waar en pakt ook goud op de 5.000 meter

Irene Schouten juicht na haar gouden race.© ANP

Van onze verslaggever
PEKING

Irene Schouten heeft opnieuw een prachtige gouden medaille gewonnen op de Olympische Spelen. Na haar triomf op de 3.000 meter van afgelopen zaterdag was de Noord-Hollandse donderdagmiddag ook de beste op de 5.000 meter.

Sanne in ’t Hof, de enige andere Nederlandse deelneemster aan de 5.000 meter, nam het in de derde rit, net voor de dweil, op tegen de Russin Natalia Voronina en kwam tot de zevende tijd. Voor de schaatsster van Gewest Fryslân is het haar eerste optreden op de Spelen.

Schouten won vier jaar geleden brons op de massastart tijdens de Winterspelen van Pyeongchang. In Peking hoopt ze haar totaal aantal olympische medailles op te schroeven naar vijf. Na de 3 en de 5 kilometer komt ze ook nog in actie op de ploegachtervolging en de massastart.

Op dat laatste onderdeel, een soort mini-marathon, is ze al jarenlang een van de grote favorieten. Zo won ze twee keer de wereld- én Europese titel en werd ze sinds 2013 acht keer Nederlands kampioen.

De famile van Irene Schouten reageert uitgelaten op haar winst:

Lees ook: De overtuiging spat ervan af bij Irene Schouten. Dat was vroeger wel anders, zeggen ploeggenoten van toen. ’Ze kon altijd al gigantisch hard schaatsen, maar de overtuiging dat ze kon winnen had ze niet’

Lees ook: West-Friesland aan de buis gelijmd voor schaatsrit Irene Schouten, met de gordijnen dicht én een speciale Irene-tompouce van bakker Swart

Lees ook: Lees ook: Vader Irene Schouten blijft kalm tijdens race, maar wat is hij trots

Lees hier alles over de Winterspelen in Peking.

Net binnen