Polen ontkent uitruil van vliegtuigen om Oekraïne te helpen

ANP Producties | Bron: ANP
Warschau

Polen heeft zondag opnieuw gezegd dat het geen gevechtsvliegtuigen aan buurland Oekraïne zal leveren. Zaterdagavond zei een woordvoerder van het Witte Huis dat Polen Amerikaanse F16-straaljagers kon krijgen, als het zijn MiG-29-gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne gaf. De MiG-29 is van Russische makelij en Oekraïense gevechtspiloten kunnen met dit type vliegtuig overweg.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken suggereerde zondag in de Moldavische hoofdstad Chisinau, waar hij voor crisisoverleg was, eveneens dat deze optie tot de mogelijkheden behoort. Op Twitter schreef de Poolse regering echter dat "Polen geen gevechtsvliegtuigen naar Oekraïne zal sturen en (Oekraïne) ook niet zal toestaan zijn vliegvelden te gebruiken".

Rusland waarschuwde zondag de buurlanden van Oekraïne nadrukkelijk om de Oekraïense luchtmacht niet toe te staan om bases op hun grondgebied te gebruiken. Zouden ze dat wel doen, dan "kan dat gezien worden als de betrokkenheid van deze staten bij een gewapend conflict", aldus een woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie. Volgens de woordvoerder heeft Rusland bewijs dat Oekraïense piloten eerder zijn uitgeweken naar onder meer Roemenië, dat net als Polen lid is van de NAVO.

Dinsdag ontkende Polen ook al berichten dat het MiG-29s aan Oekraïne zou leveren.

Net binnen