Kjeld Nuis schaatst met 103 kilometer per uur nieuw snelheidsrecord: ’Ik vloog echt over het ijs’

© ANP / Olaf Kraak

Van onze verslaggever
Savalen

Schaatser Kjeld Nuis heeft na zijn succesvolle seizoen in de Noorse plaats Savalen een nieuw snelheidsrecord neergezet. De olympisch kampioen op de 1.500 meter uit Zoeterwoude haalde op het bevroren meer van Savalen een snelheid van 103 kilometer per uur.

Na een mislukte recordpoging op woensdag lukte het de 32-jarige schaatser een dag later om de ’magische’ grens van 100 kilometer per uur te doorbreken. De schaatser van Team Reggeborgh ging flink harder dan vier jaar geleden op natuurijs in Zweden. Toen haalde hij een topsnelheid van 93 kilometer per uur. Nuis mocht zich ook daarmee al een tijdje de snelste schaatser ter wereld noemen.

In Noorwegen wilde hij dolgraag harder dan 100 kilometer per uur gaan. „Ik wil heel graag de drie cijfers halen en ik denk ook dat ik het kan”, zei Nuis in aanloop naar zijn recordpoging. Woensdag lukte dat niet, maar donderdag was het wel raak bij de door Red Bull georganiseerde recordpoging. De omstandigheden waren goed en daar profiteerde de schaatser direct van. Nuis schaatste op het Noorse ijs achter een aerodynamische auto met een speciaal windscherm.

Scherm

De tactiek tijdens de recordpoging was om zo dicht mogelijk op het windscherm te schaatsen, zodat Nuis voldoende energie over had om de grens van 100 kilometer per uur te halen.

(Tekst gaat door onder de foto)

Nuis schaatste zo dicht mogelijk op het windscherm.© Foto Red Bull

„Ik vloog echt over het ijs en elk bobbeltje voelde als een drempel. Zo hard schaatsen is technisch uitdagend en echt precisiewerk”, zei Nuis. Volgens de drievoudig olympisch kampioen was het behalen van de snelheid loodzwaar. „Dit is echt het maximale wat mogelijk is op schaatsen. Hoe mooi is het om dat precies vier jaar na de vorige Spelen te doen? Ik ben in topvorm, dus moest die 100 kilometer per uur eraan.”

De langebaanschaatser kan terugkijken op een succesvol seizoen, met onder meer het prolongeren van zijn olympische titel op de 1500 meter in Beijing. Afgelopen weekend sloot Nuis in Thialf het wereldbekerseizoen af met winst van de 1000 en 1500 meter. Na zijn geslaagde recordpoging in Noorwegen heeft Nuis ongeveer een maand vakantie en gaat hij naar eigen zeggen „vooral even thuisblijven.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Net binnen