Ontmoetingsmiddag voor Poolse gezinnen, om het leven in den vreemde minder ingewikkeld en wat gezelliger te maken

Marcin en Sylwia Piatkowski, hier met dochter, organiseren een ontmoetingsmiddag voor Poolse gezinnen in !Triggr.

Marcin en Sylwia Piatkowski, hier met dochter, organiseren een ontmoetingsmiddag voor Poolse gezinnen in !Triggr.© eigen foto

Paul van der Kooij
Ter Aar

Een ontmoetingsmiddag voor Poolse gezinnen uit de hele regio. Die primeur heeft cultureel centrum Triggr in Ter Aar komende zondag. En als het aanslaat wordt het misschien wel een maandelijks programma-onderdeel.

Het idee ontstond tijdens de Nederlandse les die de Pools-Nederlandse Basia Stroo-Kusiak de afgelopen maanden in Triggr gaf aan Poolse mensen en werd daar direct enthousiast onthaald. „Zo’n middag biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om een ander te vragen hoe hij je dit of dat doet”, legt ze uit. „Want ja, opa’s en oma’s hebben Poolse mensen hier niet en veel dingen zijn ingewikkeld voor hen, zoals contact met instanties. Van gezondheidszorg tot onderwijs. Spreken hun kinderen bijvoorbeeld genoeg Nederlands om hier naar school te gaan?”

Ook het aanknopen van een vriendschap is vaak ingewikkelder wanneer je kinderen hebt en ook nog eens in het buitenland woont. Het handige bij Triggr is dat er naast de grote ruimte waar ouders gezellig met elkaar kunnen babbelen bij een kopje koffie of thee, een wat kleinere ruimte is waar hun kinderen lekker met elkaar kunnen spelen bij een glaasje sap of fris. En er dient zich altijd wel een ouder aan die even een oogje in het zeil kan houden.

Stroo-Kusiak heeft geen idee hoeveel mensen er komen. Ze weet wel dat de regio ’heel veel’ Polen telt: „Vooral in de tuinbouw, maar ook bij bedrijven als de Technische Unie in Alphen. Waar werk is, zijn Polen. Zeker als dat, qua taal, niet te moeilijk is.”

Dienstverlening

Mochten de middagen een structureel karakter krijgen, dan kan ze zich voorstellen dat het ook tot dienstverlening aan bezoekers komt. „Dat er bijvoorbeeld iemand wordt uitgenodigd die verstand heeft van hypotheken of andere financiële zaken. Of van onderwijs. En daar iets over vertelt. Je merkt vaak dat Poolse mensen daar behoefte aan hebben: waar kun je terecht, hoe moet het met allerlei dingen?”

De ontmoetingsmiddag duurt van 15.00 tot 16.30 uur en de toegang aan de Middelweg 5 in Ter Aar is gratis. Kinderen zijn welkom, maar ouders kunnen ook zonder kinderen langskomen voor ’een gezellig samenzijn, kennismaken met elkaar, praten en uitwisselen’. Wie meer informatie wil, kan contact opnemen met Stroo-Kusiak (06-58811307), al benadrukt ze wel dat Vennepers Marcin en Sylwia Piatkowski, ouders van een jonge dochter, de organisatoren zijn. Stroo helpt, als vrijwilliger bij Triggr, alleen graag om op die plek de middag mogelijk te maken.