Treinleed: Ik besefte weer waarom ik er een hekel aan heb als ik apparaten voor me laat denken | column

Reisinformatie in de NS-app voor smartphones.

Reisinformatie in de NS-app voor smartphones.© Screenshot Mediahuis

Robbert Minkhorst

Plan uw reis in de app. Het is het mantra van de NS als er problemen op het spoor ontstaan of wanneer er werkzaamheden worden aangekondigd.

Het decreet volgde ik braaf op toen de NS-app mij voor donderdagmorgen alternatief vervoer beloofde. Vanwege werk aan het spoor rijden er tot 5 mei geen treinen tussen Leiden en Haarlem.

Dus meldde ik me verwachtingsvol bij het Leidse busstation, op zoek naar de snelbussen. Het routebord naar de NS-halte bleek verstopt achter een boom. Intuïtief besloot ik op de mannetjes in gele hesjes af te lopen omdat als er wat aan de hand is er dan altijd mannetjes in gele hesjes opduiken. Deze reizigerssuppoosten schaarden zich rond een tijdelijke incheckpaal. Even voor half negen - keurig op de afgesproken tijd - hield een touringcar stil bij het perron. De chauffeur wilde er ter plekke zijn pauze houden, maar dat moest hij ergens anders gaan doen.

Toen stopte een volgende bus. Een reparateur ging aan boord. Het digitale bestemmingsbord was stuk. Niettemin zou hij toch naar Haarlem vertrekken, maar onderweg meerdere (extra) stops maken. Reizigers die dachten in de snelbus te zijn gestapt, stapten weer uit.

Het werd tien over half negen. Een van de hesjessuppoosten keek in zijn telefoon. Zou hij ook de NS-reisapp gebruiken, dacht ik even. Ik vroeg hem of er nog snelbussen naar Haarlem vertrekken, en hoe laat dan. De eerstvolgende zou over zo’n tien minuten komen. Maar snelbussen gingen er niet, zei hij.

Ik besefte weer waarom ik er zo’n hekel aan heb als ik apparaten voor me laat denken. Ik rende het station in. Sloterdijk - Haarlem werd de nieuwe route. Ik checkte de app, meer voor de vorm. Dit reisadvies vervalt, stond er nu, een mantra dat zich diverse malen herhaalde. Bovenop de intercity die binnenrolde, stond in graffiti Need4Speed. Ja, precies dat! Hij vertrok, propvol en zeven minuten te laat.

Net binnen