TOTO stopt ook sponsoring Vandaag Inside na uitspraken Derksen

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Kansspelbedrijf TOTO stopt per direct de "jarenlange samenwerking" met tv-programma Vandaag Inside vanwege de uitspraken over seksueel grensoverschrijdend gedrag die voetbalanalist Johan Derksen dinsdag en woensdag deed in het programma. Dat meldt een woordvoerder van De Nederlandse Loterij, waar TOTO onder valt. TOTO, hoofdsponsor van het programma, gaat ook niet meer adverteren in de reclameblokken rond het programma.

"TOTO neemt nadrukkelijk afstand van de verklaringen van Derksen, die voor slachtoffers van seksueel geweld uiterst kwetsend en neerbuigend zijn en waarin op geen enkele manier blijk wordt gegeven van empathie en mededogen", laat het bedrijf in een verklaring weten. TOTO, dat nog niet precies kon zeggen hoe lang de jarenlange samenwerking was, zegt ook dat nu een grens bereikt is. Derksen deed al eerder onwelgevallige uitspraken in het Talpa-programma, maar nu is wat een woordvoerder betreft "een nieuw dieptepunt" bereikt.

TOTO zegt dat er geen aanleiding is voor een vergelijkbare beslissing over andere samenwerkingen met Talpa. TOTO wilde niet ingaan op details over de sponsorafspraken, zoals het sponsorbedrag. Wel zei TOTO het besluit al aan Talpa te hebben doorgegeven. Het kansspelbedrijf kon nog niet zeggen wat voor commentaar Talpa had op de beslissing.

"Jeugdzonde"

Derksen onthulde dinsdag een "jeugdzonde" waarbij hij na een met drank overgoten stapavond een door de alcohol bewusteloos geraakte vrouw naakt achterliet met een kaars tussen de benen. Daarop ontstond woensdag veel commotie, omdat het voorval niet alleen door veel mensen als schokkend werd ervaren, maar ook omdat er in de betreffende uitzending om werd gelachen. Woensdagavond nuanceerde Derksen het verhaal enigszins door te stellen dat hij de vrouw in kwestie niet met de kaars had gepenetreerd, maar hem op een sokkel tussen de benen van de vrouw had gezet. Ook verklaarde Derksen dat hij met de anekdote voornamelijk de tijdgeest van de jaren 70 had willen neerzetten, en zich er nu dan ook voor te schamen.

Eerder dinsdag besloot e-bikespecialist Stella Fietsen, een van de andere sponsoren van het programma, ook al de sponsoring stop te zetten. Stella zei zich te distantiëren "van wat er in die bewuste uitzending is voorgevallen". Stella Fietsen kon nog niet direct zeggen hoelang de sponsoring al liep en hoeveel geld er precies mee gemoeid is. Volgens de woordvoerder gaat het om een totaalbedrag voor sponsoring aan meerdere programma's van producent Talpa. Stella gaf aan nog geen contact gehad te hebben met het tv-programma of met producent Talpa over het stopzetten van de sponsoring. De woordvoerder kon nog niet zeggen of dat contact er ook nog komt.

Net binnen