Grote brand bij bedrijfsverzamelgebouw aan de Meer en Duin in Lisse [update]

© Flashlight Fotografie

© Flashlight Fotografie

© Flashlight Fotografie

© Flashlight Fotografie

1 / 4
Annalaura Molducci/Internetredactie
LISSE

In de nacht van woensdag op donderdag heeft er een grote brand gewoed in een bedrijfsverzamelgebouw aan de Meer en Duin in Lisse. Inmiddels is de brandweer de brand meester en vindt er onderzoek plaats naar de oorzaak van de zeer grote brand, zegt een brandweerwoordvoerder. Brandstichting wordt vooralsnog uitgesloten.

Het vuur werd rond 03.45 uur ontdekt, waarna alarm werd geslagen. De brandweer rukte met groot materieel uit. Het betreft een bedrijfsverzamelgebouw met 14 adressen. De garageboxen en bovenliggende bedrijven werden bedreigd door de brand.

(Tekst gaat door onder de foto)

© Flashlight Fotografie

Grootschalig watertransport van de brandweer was nodig om de brand te bestrijden. Diverse eenheden van de brandweer waren aanwezig, waaronder een gespecialiseerde eenheid met een Cobra Cutter. Dat is een blusapparaat dat met een zeer hoge drukspuit door staal kan snijden om het vuur te bereiken.

De brand ging gepaard met veel rookontwikkeling, wat voor de nodig overlast zorgde. Omwonenden werd geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden. Het bedrijfsverzamelgebouw heeft veel schade opgelopen.

© Flashlight Fotografie

Volgens brandweerwoordvoerder Aron van der Maarl was er een enorme inzet van brandweerpersoneel. ,,We zijn er met zes tankautospuiten en 21 ondersteunende eenheden naar toe gegaan. Omdat we de Cobra Cutter met succes konden inzetten konden we naar binnen om de brand te smoren. De Cobra Cutter heeft ons enorm geholpen”, zegt hij. ,,Daardoor konden we een goede binnenaanval uitvoeren. Onder dekking van een aantal stralen zijn we naar binnen gegaan.”

Wasserij

De brand was in een bedrijfsverzamelgebouw op een industrieterrein waar veel bedrijven inzitten. Zo zat er onder meer een wasserij. ,,We waren aanvankelijk ook bevreesd dat er misschien iemand in het pand aanwezig zou zijn. Dat mag natuurlijk niet, maar soms blijkt dat er toch bewoning is. Gelukkig was dat nu niet het geval”, zegt Van der Maarl.

Gevaarlijke stoffen

Bij een brand komen altijd gevaarlijke stoffen vrij, zegt de brandweerwoordvoerder die zelf ook bij de brand aanwezig was en een korte nacht had. De gevaarlijke stoffen meet de brandweer dan ook. De meest bekende stoffen zijn koolmonoxide en asbest maar er wordt gecontroleerd op veel meer stoffen, er zijn geen verontrustende waarden gemeten. ,,Het goede nieuws was dat er bijna geen wind stond en dat de rook daardoor vrij recht omhoog ging. De meeste rook is niet over Lisse getrokken. Er is wel een aangrenzende woonwijk waar veel buren wel last hadden van de brand en van ons natuurlijk dus daarom adviseerden we deuren en ramen gesloten te houden.”

Van der Maarl hoopt in de loop van donderdag meer over de brandoorzaak te kunnen zeggen.

Net binnen