Nieuw asielzoekerscentrum in Leiden, vijf jaar lang aan Haagse Schouwweg

© Foto Rob van Dullemen

Binnert Jan Glastra
Leiden

Het kantoorpand aan de Haagse Schouwweg 8A-N in Leiden dient de komende vijf jaar als asielzoekerscentrum voor drie- tot vierhonderd asielzoekers. Dat hebben burgemeester Henri Lenferink en Henk-Jan Kamerbeek van het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) donderdag bekendgemaakt.

Het COA huurt het gebouw - naast het kantoor van Zorg en Zekerheid aan de Plesmanlaan - van het Leidse bedrijf Walhalla Ontwikkeling van Johan Oudendal.

Het staat midden in het gebied van herontwikkelingsproject Westerpoort, dat erop gericht is een complete nieuwe wijk te bouwen tussen A44, Rhijnhof en Plesmanlaan.

Maar dat duurt nog wel even. Gemeenteraad, naburige bedrijven, organisaties en omwonenden worden per brief geïnformeerd over het voornemen. Op 25 mei houdt de gemeente een informatieavond.

Het pand wordt komende maand al in gebruik genomen, maar eerst als noodopvang. Dan kunnen de honderd asielzoekers die nu bivakkeren in de 3 Octoberhal er terecht.

(Tekst gaat door onder de foto)

© Foto Rob van Dullemen

De verbouwing om het gebouw geschikt te maken als semi-permanent asielzoekerscentrum, is naar verwachting eind dit jaar afgerond. Vanaf dat moment kunnen er vijf jaar lang drie- tot vierhonderd asielzoekers wonen.

Over die termijn en grootte is het COA zeer tevreden, zegt Kamerbeek. ,,Om dit soort panden zitten we te springen. We krijgen vaker kleinere locaties en ook voor een kortere tijd. We zijn heel blij dat we hier nu een locatie hebben waar we wat meer mensen kunnen huisvesten voor een wat langere tijd.’’

Nood

De gemeente springt graag bij, zegt Lenferink. ,,Het is denk ik wel duidelijk waarom. Er is grote nood bij het COA, we hebben allemaal de beelden uit Ter Apel gezien. Het is in Leiden niet makkelijk iets te vinden, want er is weinig leegstand. Maar we vinden het een natuurlijke bijdrage aan een landelijk probleem. Al moeten we wel constateren dat het ene flinke klus is, ook in combinatie met de opvang van Oekraïners. En dan komt de volgende vraag van het kabinet nog om nog meer mensen op te vangen; daar buigen we ons binnenkort over.’’

Een permanent asielzoekerscentrum zou de burgemeester ook best binnen de gemeentegrenzen willen verwelkomen.

,,In Leiden is altijd de bereidheid geweest te helpen bij deze dossiers. Het grote probleem hier is een gebrek aan ruimte en aan panden. De gemeente heeft de vorige keer ook samen met COA gezocht naar een plek, maar die niet kunnen vinden. Het is op zich een thema wat op landelijk niveau speelt en de wens bestaat het beter te spreiden. De grootste permanente opvanglocaties zijn in het noorden, oosten en zuiden. Al is daar ook meer ruimte, natuurlijk. Maar meer in het westen is wel een wens, dus zo’n vraag zou kunnen komen. Of die dan aan Leiden is, is nu niet te zeggen. Maar dat de behoefte er is, is evident.’’

© Foto Rob van Dullemen

Net binnen