Vijf meter en vijf centimeter is winnende hoogte bij invitatiegala AAV’36

Rik Taam springt over 5 meter en 5 centimeter.

Rik Taam springt over 5 meter en 5 centimeter.© Foto Erik van Kordelaar

Monne Reitsma
Alphen aan den Rijn

Het was geen persoonlijk record maar polsstokhoogspringer Rik Taam was donderdagavond zeer tevreden met een geslaagde sprong over 5 meter en 5 centimeter.

De atleet van AV Zaanland deed tijdens het eerste blok van het polsstokhoogspringgala van AAV’36 nog wel een aanval op zijn eigen record, maar hij bleef steken op drie foutsprongen op 5.15 meter. Met zijn 5.05 was hij wel duidelijk de sterkste deelnemer, want hij had 45 centimeter voorsprong op de nummer twee, Sven Roosen.

(tekst loopt door onder foto)

Rik Taam won het polsstokhoogspringen.

Rik Taam won het polsstokhoogspringen.© Foto Erik van Kordelaar.

Omdat Taam van origine een meerkamper is kwam hij ook nog in actie bij het kogelstoten. Hij werkte drie pogingen af en kwam tot een afstand van 13.04 meter. Dat leverde hem de tweede plaats op. Winnaar werd Milco Braak (AAV’36) met een stoot van 14.29 meter.

Kieft

Marijn Kieft van de organiserende vereniging maakte bij het polsstokhoogspringen voor vrouwen haar status waar. De 15-jarige atlete van de club uit Alphen aan den Rijn had zilver gepakt bij het Nederlands kampioenschap indoor voor junioren en was nu ook favoriet. Met een geslaagde sprong over 3.70 meter liet ze de andere deelneemsters ver achter zich.

Aansluitend kwam nog een tweede groep mannelijke springers in actie. Hier nam Twan van Rijn (19 jaar) het onder andere op tegen zijn 44-jarige trainer Alex van Zutphen. Van Rijn was dit seizoen al goed voor een sprong over 4.50 meter en donderdag slaagde hij op een hoogte van 4.60 meter. Hij liet de lat vervolgens vijftien centimeter hoger leggen maar dat bleek nog even te hoog gegrepen.

Van Zutphen noteerde eerder dit jaar 4.46 meter maar trok zich na een geslaagde poging op vier meter precies terug uit de wedstrijd.