Verdachte weet niet meer of hij twee Leidse studenten nachtlang onder schot hield, maar OM eist vier jaar cel

Maarten Bakker
Leiden

Het Openbaar Ministerie eist vier jaar cel tegen een 27-jarige man uit Den Haag, omdat hij twee studenten in Leiden een hele nacht onder schot heeft gehouden.

Hij zou met beide jongemannen acht uur door de stad gedwaald hebben, op zoek naar geld. „Het is een nacht die beide slachtoffers hun hele leven niet meer zullen vergeten”, zei de officier van justitie donderdag bij de Haagse rechtbank.

Op 15 september vorig jaar, om elf uur in de avond, raakten de twee studenten op straat, bij het Kort Galgewater, in gesprek met een andere man. Ze boden hem een sigaret aan, maar de stemming sloeg snel om. De man trok een vuurwapen, en drukte dat op de borst van een van de studenten. Hij wilde geld zien, en liep met ze naar pinautomaten.

Die gaven in de nachtelijke uren echter geen geld af, waarna de man het tweetal dwong bij een nachtwinkel te pinnen. Daarna hield hij de studenten nog urenlang onder schot, onder andere in een dug-out naast een voetbalveld, en bedreigde hen. Toen de studenten om zeven uur ’s ochtends er alsnog in slaagden ongeveer tweehonderd euro te pinnen bij een pinautomaat, liet de man ze pas gaan.

De beroving van de studenten kwam op televisie, met camerabeelden van de dader. Verschillende mensen herkenden de 27-jarige Hagenaar T.T., een schoonmaker bij het Vredespaleis. Zijn stiefvader en moeder waren ’voor tweehonderd procent’ zeker dat hij het was. Tijdens de zitting donderdag bij de Haagse rechtbank herinnerde de verdachte zich niets meer van de bewuste nacht. „Ik was stoned en dronken, ik weet niet of ik toen in Leiden ben geweest”, zei hij meerdere malen.

De officier van justitie twijfelt er niet aan dat T.T. de studenten de bewuste nacht in Leiden onder schot hield. Het DNA van de man is aangetroffen op peuken die werden gevonden in een plantsoen waar T. toen met beide slachtoffers zou hebben gezeten. T. zou zich schuldig gemaakt hebben aan afpersing en vrijheidsberoving, aldus de officier van justitie. De aanklager verdenkt de Hagenaar er ook van dat hij, enkele dagen na het incident met beide studenten, geprobeerd heeft in Leiden nog een andere persoon op straat te beroven.

De advocaat van de verdachte gaat er ook vanuit dat hij de twee studenten heeft bedreigd. Hij vindt wel dat de rechtbank bij de bepaling van zijn straf rekening moet houden met de psychische problemen van T. De man zou in beperkte mate last hebben van schizofrenie.

„Acht uur lang liepen we met jou door de stad”, zei een van de studenten tijdens de zitting tegen de verdachte. „Acht uur lang hebben we niet geweten of we onze vrienden en familie nog wel terug zouden zien. Maar ik vergeef je. Iedereen verdient een tweede kans.”

Uitspraak over twee weken.