Maximale stallingstermijn fietsen bij Leidse station heringevoerd

Fietsen in De Lorentz.

Fietsen in De Lorentz.© Foto Hielco Kuipers

Loman Leefmans
Leiden

Fietsen mogen in de stallingen bij station Leiden Centraal maar twee weken onafgebroken staan. Daar is tijdens de coronaperiode niet op gelet, maar vanaf 17 juni weer wel, zo kondigt de gemeente aan.

Vanaf die datum worden fietsen die te lang in de rekken staan, afgevoerd naar het gemeentelijk fietsdepot aan de Willem Barentszstraat. Daar mogen de eigenaars ze komen ophalen, maar dan wel tegen betaling van 26 euro.

Tijdens de afgelopen coronaperiode keken de controleurs van de gemeente niet zo nauw. Fietsen in de stallingen zoals Lorentz, Zeezijde of onder de taxistandplaats, mochten daar voor zowat onbepaalde tijd staan.

In de tussentijd is wel wat veranderd rond het station, wat standplaatsen voor fietsen betreft. Zo zijn de dubbele rekken op het Morssingelterrein verdwenen en kreeg de taxistandplaats een fikse opknapbeurt.

Druk

Nu gaat de lokale overheid, over een maand, weer letten op de maximale stallingstermijn van twee weken. Want nu corona en bijbehorende maatregelen niet langer het dagelijks leven ontwrichten, wordt het ook weer drukker op en rond het hoofdstation. En zijn de fietsrekken weer broodnodig. Fietsen die de stallingen te lang bezet houden, zijn inmiddels gelabeld.

Op voorspraak van het PvdA-duoraadslid Marc Newsome is de Waagstalling aan de Aalmarkt ook op feestdagen open voor fietsers. Alleen tijdens Leidens Ontzet niet.

Net binnen