Nieuwe eigenaar Vooraf en Toe in Leiden wil hele week ’s avonds open, maar stroomnet zorgt voor problemen: ’Koks staan nu broodjes te smeren’

Beau Artist: ,,Vooraf en Toe blijft een koffiezaak, die om acht uur open gaat en op marktdagen om half acht.’’

Beau Artist: ,,Vooraf en Toe blijft een koffiezaak, die om acht uur open gaat en op marktdagen om half acht.’’© Foto Taco van der Eb

Gertjan van Geen
Leiden

De compleet nieuwe uitstraling van Vooraf en Toe aan de Botermarkt in Leiden verhult nog enigszins de problemen waar de nieuwe uitbater Beau Artist voor staat. Netbeheerder Liander kan nog altijd niet de vereiste stroom leveren om de nieuwe keuken te laten draaien. ,,We houden het u nog even bij koude lunch, maar het is de bedoeling om ook ’s avonds open te zijn’’, zegt Artist.

Vooraf en Toe groeide onder de vorige eigenaar Hadi Abdi uit tot een instituut in de Leidse binnenstad. Niet in het minst, doordat wijlen Aad van der Luit - woensdag jongstleden was het zijn vijfde sterfdag - er als ’Godfather van Leiden’ op het terras recipieerde.

(Tekst gaat door onder de foto)

Vooraf & Toe toen Aad van der Luit er nog recipieerde.

Vooraf & Toe toen Aad van der Luit er nog recipieerde.© archieffoto hielco KUIPERS

Abdi gaf de zaak in coronatijd nog een kleine opknapbeurt, maar zette Vooraf en Toe toch te koop. Horecamakelaar Ad Hoc stelde een lijst op van overnamekandidaten en daar prijkte de naam van Artist hoog op. De horecaondernemer die ook Bar Lokaal aan de Hartesteeg uitbaat, voelde zich gestreeld. ,,Ik heb er even over na moeten denken, maar bezweken voor wat er werd aangeboden. Het lijkt een beetje op mijn eerste zaak. De Engelenbak op de Lange Mare was ook al dik dertig jaar een begrip. Het is een uitdaging om - met eer voor wat iets is - een zaak nieuw leven in te blazen.’’

Opknapbeurt

Vooraf en Toe onderging een fikse opknapbeurt. De oorspronkelijke ingang sneuvelde ten faveure van die in het midden, de bar met de kassa in het smalle gedeelte is weg. Een nieuwe vloer, een nieuw podium achterin, nieuw meubilair en lichte kleuren op de muren geven de zaak een iets andere uitstraling. Riolering en elektra zijn compleet vervangen, net als de keuken. Artist: ,,Voorheen draaiden ze op een frituur en een gasstelletje. Wij willen zo veel mogelijk elektrisch doen. Dat betekent dat we ook veel meer power gebruiken.’’

(Tekst gaat door onder de foto)

Vooraf en Toe by night.

Vooraf en Toe by night.© archieffoto hielco KUIPERS

En dat laatste levert sinds de heropening eind maart problemen op. Netbeheerder Liander kan het gevraagde vermogen nog niet leveren, ondanks eerdere toezeggingen. ,,Dat betekent dat we tot nu toe alleen koude lunches kunnen serveren, terwijl we ’s avonds ook open willen. We hebben goed personeel aan kunnen nemen - hoe moeilijk dat in deze tijd ook is - en ook twee goede koks. Die staan nu feitelijk broodjes te smeren in plaats van echt te koken.’’

Avond

Zo lang mensen niet kunnen dineren, blijft Vooraf en Toe voorlopig alleen in het weekend ’s avonds open. Artist: ,,Het sloeg om vijf uur dood en dan kwamen er weer mensen om een uur of negen. Dat was niet te doen. Die borreltijd wordt straks ook gevuld . Mensen kunnen komen voor een goed glas wijn en een cocktail en daarnaast serveren we wat luxere borrelkaart met rillettes, patés en oesters. Op de Botermarkt moet je een broodje serveren, maar ook de lunchkaart wordt uitgebreid met Meditterraanse invloeden. Zo veranderen stukje bij beetje het concept zonder onze core business te vergeten. Het blijft een koffiezaak die om acht uur open gaat en op marktdagen om half acht. De oude doelgroep probeer ik te behouden. Tijdens de verbouwing heb ik daarom de vaste klanten naar Bar Lokaal doorverwezen. Nu komt alles weer terug.’’

(Tekst gaat door onder de foto)

Vooraf en toe tijdens de zaterdagmarkt.

Vooraf en toe tijdens de zaterdagmarkt.© archieffoto hielco KUIPERS

Exposities

Met maandelijks wisselende exposities van binnen- en buitenlandse jonge of gearriveerde kunstenaars, pakt Artist in zekere zin een oude stiel op. ,,Ik ben ooit begonnen een de studie kunst en economie, maar had inmiddels een cateringbedrijf en organiseerde feestjes en merkte dat de horeca me domweg meer trok. Mijn spanningsboog is ook nooit heel groot geweest. Ik zoek steeds uitdagingen. Vooraf en Toe blijft nog heel lang bestaan, maar ik kijk alweer verder. Ik ben mijn ondernemerskant nog altijd aan het ontdekken.’’

(Tekst gaat door onder de foto)

Drukte op de terrasboot van Vooraf en toe.

Drukte op de terrasboot van Vooraf en toe.© archieffoto hielco KUIPERS

Pino

Zo nam Artist drie jaar geleden ook traiteur Pino aan de Hooigracht over, na diens overlijden. ,,Pino is zo’n beetje in het harnas gestorven. De lepels stonden nog in de schalen met olijven. Ik wil daar een sandwichzaak beginnen geïnspireerd op New York, een melting pot van culturen die je terug vindt in de sandwiches. Even wat anders dus dan filet Americain met een eitje, maar meer een sandwich maaltijd. Het is alleen een beetje een hoofdpijndossier geweest. Het begon voortvarend met de verbouwing, maar door wat verzakkingen en bezwaren uit de buurt, kregen we een bouwstop opgelegd. Nu zit het weer in een stroomversnelling, al is het weer lastig om een aannemer te vinden. Maar als het straks loopt, wil ik kijken of we dat concept ook naar andere steden kunnen brengen.’’