Fietsersbond: vier van de vijf fietsers goed verlicht

© Archieffoto

Ruud Sep
Alphen aan den Rijn

Vier van de vijf Alphense fietsers reden de afgelopen winter rond met goede verlichting. Dat blijkt uit de jaarlijkse telling van de Fietsersbond.

Om precies te zijn 80,5 procent van de 1141 gecontroleerde fietsers had deze winter goede verlichting. Dat was het hoogste percentage sinds de afdeling Alphen aan den Rijn van de Fietsersbond in de winter van 2006/2007 met de tellingen begon.

De bond is overigens de eerste om enkele kanttekeningen te plaatsen bij het verlichtingsrecord. De afgelopen winter waren er net als een jaar eerder door corona ’s avonds veel minder fietsers op de weg. Het aantal getelde fietsers lag daardoor de afgelopen twee jaar een stuk lager dan in de jaren daarvoor. Bovendien werd er de afgelopen twee winters, ook al door corona, vooral vroeg in de avond geteld: precies rond het tijdstip dat er veel maaltijdbezorgers rondrijden op hun elektrische fietsen die bijna altijd voorzien zijn van goede verlichting.

Van de fietsers zonder goede verlichting heeft ongeveer een kwart wel iets van licht maar dan niet van de juiste kleur of erg zwak. De rest rijdt rond zonder enige vorm van verlichting op de fiets.