Emotionele oproepen uit Oekraïense schuilkelders aan Alphenaren: ’We hebben jullie hulp nodig, deze stad wordt elke dag gebombardeerd’

Tetiana Kidruk richt zich vanuit een schuilkelder in Rivne aan mensen uit Alphen, Hazerswoude, Nieuwkoop en Ter Aar.

Tetiana Kidruk richt zich vanuit een schuilkelder in Rivne aan mensen uit Alphen, Hazerswoude, Nieuwkoop en Ter Aar.© Heart for Children of Ukraine

Tim Engelbart
Alphen aan den Rijn

Medewerkers van hulpinstanties hebben vanuit Oekraïne video’s opgenomen om direct aan Alphenaren hulp te vragen. Ze vertellen over de verschrikkingen van oorlog, en roepen op zoveel mogelijk voedsel en medicijnen te doneren.

Tetiana Kidruk van de stichting Heart for Children of Ukraine spreekt Alphenaren toe vanuit de schuilkelder in de westelijke stad Rivne. Zij vertelt over de supermarktactie die de Alphense stichting SLIMM op 20 en 21 mei organiseert in twintig supermarkten in Alphen en de directe regio, en roept op eten te sturen naar het door oorlog verscheurde land. „Mensen in Oekraïne hebben een nadrukkelijk tekort aan voedsel, in het bijzonder babyvoeding”, aldus Kidruk. „Ik wil iedereen echt aanmoedigen om mee te doen met de campagne en zoveel mogelijk te doneren. We hebben jullie hulp echt nodig.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vanuit Mikolajiv, vlakbij het zuidelijke oorlogsfront, laat Anna Panych van de stichting Svitli Spravy weten dat ook zij het zwaar hebben. „Deze stad wordt elke dag gebombardeerd. Maar behalve dat wonen hier een hoop mensen die hier proberen te overleven. Jullie aandacht, hulp, voedsel en medicijnen is heel erg belangrijk.”

Voorbereidingen voor de nieuwe supermarktactie van aanstaande vrijdag en zaterdag in Alphen, Hazerswoude, Nieuwkoop en Ter Aar zijn inmiddels in volle gang bij SLIMM, dat samen met het initiatief Slava Ukraini van nagelstyliste Nataliya Kornyeveva probeert zoveel mogelijk voedsel en goederen vanuit Alphen naar Oekraïne te sturen. Toch kan de nieuwe ophaalactie nog wel wat vrijwilligers gebruiken, laat voorzitter Peter van Harskamp weten.

Lees ook: Supermarkten in Alphen, Hazerswoude, Koudekerk, Ter Aar en Nieuwkoop zamelen op 20 en 21 mei massaal goederen in voor Oekraïne

Net binnen