Gedistingeerde heren op oude ’fietsen’ trekken veel bekijks in Leiden

Oude motoren en mannen in driedelig grijs.

Oude motoren en mannen in driedelig grijs.© Foto Hielco Kuipers

Aad Rietveld
Leiden

Leidenaar Johan Biekart was zondag helemaal gelukkig. Omdat de rit in Den Haag niet doorging, mocht hij dit jaar de Distinguished Gentleman’s Ride in zijn eigen stad organiseren. De vijftig gedistingeerde heren op hun oude motoren trokken veel bekijks.

Het is een merkwaardige clubje motorrijders dat zondag over de Leidse singels rijdt. Ze zijn gekleed in driedelig grijs of dragen een geruite broek met een overhemd en een giletje erboven, stropdassen, vlinderstrikken, pochetjes.

Ze vallen op, en dat is ook precies de bedoeling. De motorrijders vragen aandacht voor onderzoek naar prostaatkanker. De Distinguished Gentleman’s Ride is een sponsorrit voor de Movember Foundation die in 2012 voor het eerst werd gereden in het Australisch Sidney, maar inmiddels in ruim zeshonderd steden in meer dan honderd landen. De laatste editie, in 2019, telde meer dan 116.000 deelnemers.

(Tekst gaat door onder de foto)

Bij molen De Valk stoppen de gedistingeerde heren even voor een broodjes kroket.

Bij molen De Valk stoppen de gedistingeerde heren even voor een broodjes kroket.© Foto Hielco Kuipers

Ze vertrekken rond het middaguur bij Brasserie Buitenhuis bij het Valkenburgse Meer. Rond half een stopt het gezelschap voor een broodje kroket met mosterd (’voorzichtig eten, anders komen er vlekken op je pak’) op de Lammermarkt. Tal van passanten maken even een foto van de heren en hun verzameling oude ’fietsen’. De oudste is een blauw Harley Davidson uit 1945.

Na nog een ritje volgt een stop bij de Zijlpoort en ten slotte parkeren de heren rond vier uur aan de Nieuwstraat voor een afsluitende borrel bij de café De Uyl van Hoogland. Biekart is tevreden. Ook over de opbrengst van de sponsorrit. Die bedraagt ruim 11.000 euro.

Net binnen