Stek start met bouw van woontoren langs Oranjelaan, laatste project in De Waterkanten in Lisse

De gaten voor de warmtepompen worden geboord langs de Oranjelaan.© foto stek

Sjaak Smakman
Lisse

Met het boren van de bronnen voor de warmtepompen is de bouw begonnen van het nieuwe appartementencomplex De Waterkanten in Lisse. Het wordt met 26,5 meter het hoogste gebouw van Lisse en is daarmee een beeldbepalende afronding van de Zeeheldenwijk. De woontoren telt zeven verdiepingen en biedt straks plaats aan 72 sociale huurwoningen.

Het appartementengebouw langs de Oranjelaan markeert ook de entree naar de nieuwe woonwijk, waar woonstichting Stek in de afgelopen jaren al een aantal eengezinswoningen en appartementen bouwde als vervanging van de vier gesloopte flats uit de jaren vijftig en zestig langs de Van Speykstraat. Bestuurder Hans Al: „Het is een gevarieerde en energiezuinige wijk geworden, op een mooie plek in Lisse. Ook het ontwerp van deze opvallende woontoren bewijst weer dat bij sociale woningbouw niet hoeft te worden beknibbeld op kwaliteit.”

De Waterkanten ligt aan de Ringvaart en de Sportlaan in Lisse. Een aantal jaren geleden besloot de gemeente dat dit gebied toe was aan een grote opknapbeurt. Stek is één van de partijen die meewerkt aan deze wijkvernieuwing. De woontoren De Waterkanten is het laatste project van de woonstichting in dit plangebied. De huren van de 19 tweekamerwoningen van ongeveer vijftig vierkante meter en 53 driekamerappartementen van ongeveer zeventig vierkante meter liggen ruim onder de grens voor sociale woningbouw.

De appartementen worden verwarmd en gekoeld door bodemwarmtepompen. Voor de opwekking van elektriciteit worden zonnepanelen op het dak geplaatst. Een bijzonder detail is, dat alle houten binnenkozijnen circulair zijn en vervaardigd worden uit sloophout.

Als alles volgens planning verloopt dan levert Trebbe het complex eind 2023 op. De toewijzing van de appartementen gebeurt in de loop van volgend jaar via hureninhollandrijnland.nl.

Aan de andere kant van de nieuwe wijk is de bouw van Van Speykpark fase 3 in volle gang. Dit project bestaat uit veertig koopwoningen met prijzen van vier tot bijna zeven ton. Die woningen waren overigens in een mum van tijd verkocht. Met deze twee projecten is De Waterkanten met ruim vierhonderd woningen helemaal gerealiseerd.

Net binnen