’Geen plannen, geen mensen, geen geld’, Lisse stopt met actie Steenbreek

De verstening rukt steeds verder op.

De verstening rukt steeds verder op.© archieffoto

Ed Olivier
Lisse

De gemeente Lisse stopt met de landelijke actie Steenbreek, de campagne om particuliere tuinbezitters uit te dagen hun betegelde tuinen te vergroenen. Er zijn geen plannen, geen mensen om de actie te steunen en er is geen geld.

Wethouder Kees van der Zwet (CDA) antwoordde donderdagavond op vragen van Michel List (VVD) in de raadscommissie dat de ambtenaren vinden dat het lidmaatschap van Steenbreek ‘geen toegevoegde waarde’ heeft. Inhoudelijk staat hij nog steeds achter de doelstellingen van de actie: meer groen in het dorp om wateroverlast in de winter en hittestress in de zomer te voorkomen. Lisse doet nog wel mee met de actie NK Tegelwippen, maar bungelt dit jaar met 25 ingeleverde tegels onderaan in het klassement.

In een brief aan de gemeenteraad spreekt voorzitter Wout Veldstra van de Stichting Steenbreek zijn teleurstelling uit over de Lissese opzegging vanwege financiële redenen en gebrek aan menskracht: ,,Niet alleen omwille van Steenbreek, maar omdat de urgentie van ontstenen en duurzaam vergroenen nog nooit zo hoog is geweest.”

Florale

De Operatie Steenbreek is in 2015 uitgewerkt met medewerkers van Entente Florale Nederland, Rijksuniversiteit Groningen, Wageningen Environmental Research en Hogeschool Van Hall Larenstein. De stichting helpt de 160 deelnemende gemeenten met het organiseren van acties en zorgt voor landelijke bekendheid.

Veldstra spreekt de hoop uit dat Lisse in de nabije toekomst weer meedoet: ,,Om de deelnemersbijdrage zal het u niet gaan. Die is enkele duizenden euro’s per jaar waarmee uw gemeente gebruik kan maken van ons landelijke kennis- en inspiratie netwerk.”

Net binnen