Kai Verbij krijgt sportiviteitsprijs van 50.000 dollar voor mislukte olympische race

Kai Verbij in Beijing na zijn 1.000 meter.© Foto ANP

Van onze verslaggever
Hoogmade

Schaatser Kai Verbij heeft van het Internationaal Olympisch Comité een sportiviteitsprijs gekregen. Aan de publieksprijs van het IOC is een geldbedrag van 50.000 dollar (omgerekend 47.000 euro) verbonden dat naar een goed doel van de keuze van de winnaar gaat. De 27-jarige Verbij koos hierbij voor Unicef Nederland.

De zogeheten Visa Award is een prijs voor het meest inspirerende moment dat op de Olympische en Paralympische Spelen ’de waarden van vriendschap, acceptatie en inspiratie’ weergeeft. De andere winnaar van deze prijs was het Oekraïense paralympische team. Dat liet het geldbedrag naar het nationale paralympische comité gaan.

Verbij kreeg de prijs voor zijn race op de 1.000 meter tijdens de Spelen van Beijing. Om de kansen op een medaille van zijn tegenstander in de rit, Laurent Dubreuil, niet te verpesten, liet de sprinter uit Hoogmade de Canadees op de kruising voorgaan toen beide schaatsers bij het uitkomen van de bocht vrijwel naast elkaar reden. Daarmee vervlogen zijn eigen kansen op een medaille. Dubreuil pakte het zilver achter Thomas Krol, Verbij werd dertigste.

Volgens de Nederlander hebben mensen tegen hem hebben gezegd dat hij voor eigen kansen had moeten gaan. „Je vraagt je altijd af of je de juiste beslissing maakt in een fractie van een seconde, maar ik ben er ook trots op dat mensen over de hele wereld hebben gestemd voor deze prijs en mijn besluit waarderen. Het geeft mij het gevoel dat ik de juiste beslissing heb genomen. Ik denk dat sportiviteit boven persoonlijk succes moet gaan en dat is nog belangrijker op de Spelen, waar veel individuele sporters zijn.”

Net binnen