NAVO-chef: geen doorbraak in gesprek Turken met Zweden en Finnen

ANP Producties | Bron: ANP
Brussel

NAVO-chef Jens Stoltenberg ziet nog geen doorbraak in de gesprekken tussen de leiders van Zweden, Finland en Turkije over de NAVO-toetreding van de twee Noord-Europese landen die door de Turken wordt geblokkeerd. Stoltenberg had in Brussel overleg met de Zweedse premier Magdalena Andersson, de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de Finse premier Sanna Marin.

Finland en Zweden hebben het NAVO-lidmaatschap aangevraagd als reactie op de Russische invasie van Oekraïne. Maar de kandidaturen stuiten op tegenstand van Turkije, dat boos is over de steun die de twee landen volgens Ankara verlenen aan Koerdische terroristische organisaties en over wapenembargo's tegen Turkije. Andersson noemde de gesprekken "goed en constructief", maar ook zij beaamde dat er geen doorbraak is.

Een dag voor het begin van een belangrijke NAVO-top in Madrid liet ook Erdogan zelf niet blijken dat hij bereid is compromissen te sluiten over de noordelijke uitbreiding van de NAVO. "Morgen gaan we naar de NAVO-top in Spanje en doen we al het nodige in overeenstemming met de rechten en belangen van ons land", zei de Turkse president. De Turken willen hun gesprekspartners de "hypocrisie" tegenover "terroristische organisaties" aantonen met documenten, informatie en foto's.

Meerdaagse top

De dertig NAVO-landen ontmoeten elkaar vanaf dinsdag in Madrid voor een meerdaagse top, waarbij de Russische agressie centraal staat. Langs de zijlijn worden opnieuw pogingen ondernomen om het Turkse verzet tegen Finnen en Zweden te doorbreken. Stoltenberg zal opnieuw een ontmoeting hebben met de Zweedse premier en Erdogan en ook de Finse president doet mee.

Andersson herhaalde maandag nog maar eens dat Zweden fel gekant is tegen terrorisme "in welke vorm dan ook" en "geen toevluchtsoord voor terroristen" is. Maar dat kon de Turkse delegatie blijkbaar niet vermurwen.

Elk NAVO-lidmaatschap vereist de goedkeuring van alle leden van het bondgenootschap. Turkije is al meer dan zeventig jaar een NAVO-bondgenoot en heeft het op een na grootste leger van de alliantie.

Net binnen