Studenten logistiek kunnen voortaan in magazijn van Goedhart terecht: ’Nieuwe manier van opleiden en werken’

Een student laat het nieuwe magazijn van mboRijnland zien.

Een student laat het nieuwe magazijn van mboRijnland zien.© Foto Taco van der Eb

Eva Stam
Alphen aan den Rijn

Wat doe je als je een lege magazijnruimte in bezit hebt? Bouwcenter Goedhart besloot dat het net zo goed als praktijkruimte voor mboRijnland kon dienen. Vrijdag vieren de twee organisaties hun samenwerking. „Dit is actueel, minder saai en goed voor de arbeidsmarkt.”

Anderhalf jaar geleden vonden de twee partijen elkaar. In september 2020 spraken Jeroen Nederstigt, van Bouwcenter Goedhart, en Wim Vogelzang, coördinator op mboRijnland, af dat studenten van de opleiding Logistiek voortaan in een ruimte van het bouwcentrum terecht konden. „We misten een plek voor leerlingen om in de praktijk te oefenen. Hiervoor leerden ze alles uit boekjes en konden ze het pas toepassen op stage. Nu is dat er wel”, legt Vogelzang uit.

Vogelzang stuurde mails naar diverse bedrijven en kreeg al snel reactie van Nederstigt. „Ik kende mboRijnland door een oud-stagiair en inmiddels werknemer. Het leek me wel wat om wat voor mensen in opleiding te betekenen.” De school, die middelbaar beroepsonderwijs in regio Rijnland verzorgt, kreeg een ruimte met kasten en werkmaterialen tot haar beschikking.

Studenten gaan een dagdeel per week naar Goedhart en leren op die manier in een echte werkomgeving wat ze als logistiek medewerker of teamleider moeten weten en doen. In het magazijn kunnen de studenten logistieke handelingen trainen en ook hun praktijkexamens worden er afgenomen.

Praktisch

Dit soort onderwijs, leren op de werkvloer, is populair. Niet alleen de onderwijsinstelling is enthousiast, ook studenten lijken het interessant te vinden. „De praktische aanpak zorgt voor een enorme groei in onze opleiding”, aldus Vogelzang. De instelling zag het aantal Logistiek-studenten met tweehonderdvijftig procent toenemen. „Laten we eerlijk zijn: leren uit een boekje is soms gewoon saai”, vat Marc Schoorel, directeur van het MBO College Economie, samen. „Dit is een nieuwe manier van opleiden en voor bedrijven een nieuwe manier van werken.”

Beide partijen vinden het onderwijs van grote waarde. „ Afgestudeerde studenten weten zo precies hoe het in de sector aan toe gaat en hebben bovendien een goede aansluiting op de arbeidsmarkt”, concludeert Schoorel. „En ook voor bedrijven zijn met het oog op de krapte op de arbeidsmarkt dit soort initiatieven heel interessant”, voegt Nederstigt toe.

Net binnen