Boeren noemen acties bij distributiecentra een waarschuwing, politie ziet geen grote incidenten

Protestactie in Alkmaar.

Protestactie in Alkmaar.© Foto Mediahuis/Marjolein Elfring

ANP
UTRECHT

„Het platleggen van de distributiecentra vandaag was puur een waarschuwing. Als de regering dit stikstofplan uitvoert, gaan we meer lege schappen zien.” Dat zeiden boerin Sanne Ezendam en boer Koos Cromwijk op een zelf georganiseerde persconferentie in Utrecht, bij een distributiecentrum van Albert Heijn. De politie laat weten dat er maandag tijdens de protestactie geen grote incidenten waren.

Tijdens de bijeenkomst, waar ongeveer vijftig belangstellende boeren aanwezig waren, noemden de twee boeren de stikstofplannen van het kabinet „een mes in onze rug.” „We willen heel graag boer blijven, en we willen dat ze opnieuw gaan kijken naar deze plannen, en naar andere sectoren, en dat we samen om tafel gaan.”

Het tweetal heeft geen vertrouwen in Johan Remkes als de door de overheid voorgestelde bemiddelaar tussen boeren en politiek. Remkes leidde de commissie die twee belangrijke rapporten schreef over de stikstofaanpak. „Dus dat is geen onafhankelijk persoon”, aldus de twee.

De twee melkveeboeren spraken naar eigen zeggen namens „alle boeren in Nederland”, maar het is niet duidelijk in hoeverre ze betrokken zijn bij het organiseren van demonstraties. Ze zeiden bereid te zijn om de hele zomer door te gaan met acties.

Zo’n twintig distributiecentra van supermarkten zijn maandag geblokkeerd of geblokkeerd geweest door boeren. In diverse supermarkten begon daardoor een tekort aan zuivel te ontstaan. Supermarktkoepel CBL vreest een miljoenenschade voor de supermarktbranche als blokkades bij distributiecentra nog lang aanhouden.

Geen grote incidenten

Landelijk politiechef Willem Woelders liet maandag aan het eind van de dag weten dat er geen grote incidenten zijn geweest.

„Er is over het algemeen goed overleg geweest met de actievoerders”, aldus Woelders. „We hebben op een aantal plaatsen moeten ingrijpen en een aantal processen-verbaal uitgeschreven. Er is tot nu toe één aanhouding geweest.” Volgens de politiechef waren er met de actievoerende boeren „over het algemeen goeie afspraken te maken.”

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) heeft de politie opgeroepen bij iedere blokkade van een distributiecentrum in te grijpen. „Dat is een boeiende oproep vanuit die zijde”, zegt Woelders, maar „uiteindelijk is het het distributiecentrum zelf dat in overleg gaat met de politie en burgemeester over ingrijpen of niet. Op een aantal plaatsen is dat gebeurd, op andere niet omdat men vond dat dat nogal vroeg was. Ik snap de oproep op zich, maar ik zou zeggen: ga in overleg met de actievoerders, dan kun je ze misschien beter beïnvloeden.”

De politie grijpt in als er strafbare feiten worden gepleegd, wanneer de verkeersveiligheid in gevaar komt of de openbare orde wordt verstoord, zegt Woelders. „Als dat niet het geval is, proberen we het in een goed gesprek op te lossen.”

Wat er de komende tijd staat te gebeuren is „koffiedik kijken”, zegt Woelders. „We houden er rekening mee dat er vanavond nog wel het een en ander komt. Wij blijven gewoon paraat, ook morgen en de dagen daarna. Ik hoop dat we het hoogtepunt wel gehad hebben.”

Lees ook: Ons liveblog over de boerenprotesten maandag in Noord-Holland

Net binnen