Allerkleinste standbeeld van Rembrandt te zien in Museum De Lakenhal

De mini-Rembrandt gezien door een elektronenmicroscoop.

De mini-Rembrandt gezien door een elektronenmicroscoop.© Foto Museum De Lakenhal

Theo de With
Leiden

Museum De Lakenhal heeft sinds dinsdag een allerkleinst standbeeld van Rembrandt in huis. Volgens het Leidse museum is het zelfs het allerkleinste kunstwerk ter wereld.

Maker van dit microbeeldje is de Leidse beeldhouwer Jeroen Spijker. Met behulp van natuurkundigen van de Universiteit Leiden heeft hij het kunstwerk driedimensionaal geprint. Het is slechts 28 micrometer hoog, ongeveer een derde van de dikte van een menselijke haar.

Het beeldje is tot en met 31 juli te zien in De Lakenhal. Het wordt gepresenteerd in de museumzaal waar ook schilderijen van Rembrandt hangen. ’Te zien’ is overigens een rekbaar begrip. De meeste bezoekers zullen volgens de kunstenaar ervaren dat het met het blote oog niet te zien is.

Over het maakproces is een korte film gemaakt, die ook in het museum wordt vertoond. De basis voor het minibeeldje was het levensgrote standbeeld dat Jeroen Spijker een paar jaar geleden van Rembrandt maakte.

Dat beeld is digitaal gescand en vervolgens zo klein mogelijk geprint met een 3D-printer. Jeroen Spijker: ,,Ik wilde een beeld realiseren dat ik nog kon accepteren als kunstwerk met mijn signatuur. Nog kleiner zou te veel vervormingen opleveren.’’

Op vrijdag 15 juli, de verjaardag van Rembrandt van Rijn, trakteert De Lakenhal op gratis entree. Spijker is dan ook in het museum aanwezig om te vertellen over zijn kleinste kunstwerk.