Werktip van de week: Vertel wat je dwarszit of wat jou raakt

Karin Sijp.

Karin Sijp.© Eigen foto

Nancy Ubert

Experts schrijven boeken vol wijsheden die het werkzame leven leuker, beter of interessanter moeten maken. Wie zelf volop aan het werk is, of terugkijkt op een geslaagde carrière, heeft ook mooie inzichten vergaard die het waard zijn te delen. Vandaag: Karin Sijp Schutte (62) uit Zwaag.

Maak van je hart geen moordkuil. Dat is het devies van Karin Sijp. En dit is in het kort haar verhaal:

„Ik ben opgeleid als medisch analiste. Ik heb in drie verschillende ziekenhuizen gewerkt en bij mijn opleidingsschool als amanuensis. Daarna ging ik aan de slag in ons eigen bedrijf. We hebben een glastuinbouwbedrijf. Mijn man is daar nu samen met een zoon actief, ik laat de onderneming tegenwoordig wat meer los om te genieten van onze kleinkinderen en mijn hobby’s.”

Als ze aan haar werkzame leven denkt, schuurt het nog steeds. „Leuke banen, zou je zeggen maar het voelde niet goed. Over wat er dan mis was, durfde ik nooit met een leidinggevende te praten. Dus verzon ik een reden om met de job te stoppen.”

Nu weet ze wat de oorzaak is, waarom zij haar ongenoegen niet deelde. „Ik ben tot het inzicht gekomen dat opvoeding een enorme stempel kan drukken op je werkzame leven. Mijn ouders zeiden vaak: ’Jij bent de oudste en moet daarom de wijste zijn’. Maar hoe doe je dat als 4-, 10- of 30-jarige? Ik koos ervoor mijn mond te houden, de meest veilige optie want dan volgde er geen reactie en dus geen ruzie. Nee, het is mij niet geleerd om mijn mening te geven en ik heb ook nooit assertiviteitstrainingen gevolgd.”

Met als resultaat dat ze haar mond niet open deed als er iets speelde. „Zelfs als me iets enorm dwarszat, zei ik niets. En dat wreekt zich op den duur. Dat vertaalt zich in stress, zowel fysiek als geestelijk. Ondertussen werkte ik door. En door. En door. Vaak met 4 paracetamol op een ochtend om de pijn niet te voelen. Tot de bom barstte. Ik was nooit in staat om op de stopknop te drukken, dus deed mijn lijf dat zelf. Ik ben nu 25 jaar verder na die inzinking maar kamp nog steeds met de gevolgen. Iedere vorm van stress heeft direct zijn weerslag.”

Geen leuk verhaal, misschien, maar ze heeft nu wel een wijze les te delen. „Voor op je werk en eigenlijk voor in heel je leven. Zeg ’t! Praat met de ander en vertel wat je dwarszit of wat jou raakt. Wacht hiervoor een rustig moment af. En zet door. Slik niets in want uiteindelijk verslik of verstik je jezelf. Dat kan niet de bedoeling zijn van je - werkzame - leven.”

Ook werkwijsheid te delen? E-mail bijlageredactie@mediahuis.nl

Reactie op 3 P’s

Frans Groot uit Heerhugowaard reageert op de eerste aflevering van ’Werkwijs’ met:

„In de bijlage Werken van dinsdag 26 juli stond een interessant stukje bij de rubriek ’Werkwijs’. Over de drie P’s van Peter Zonneveld. Ik had als HR-manager ook drie P’s waarop ik me richtte. Pit, Passie en Plezier. Zeker in de huidige tijd van krapte op de arbeidsmarkt is het belangrijk goede mensen aan je bedrijf of organisatie te binden. Dat doe je deels met goede arbeidsvoorwaarden. Maar de grootste bindfactor is betrokkenheid. Als mensen met pit, passie en plezier bij je werken, doe je het als bedrijf goed.

Ik heb meer dan 20 jaar als HR-manager gewerkt in zorgorganisaties en met lede ogen moeten aanzien dat mensen met hart voor hun cliënten afhaakten. Pit, passie en plezier waren verdwenen. En daarmee ben je de mensen ook voorgoed kwijt.”

Net binnen