Arbeidsmigranten wonen bij Lowietje Lisse: ’Geld overhouden voor zieke moeder’

Lukas en Agneszka in Lowietje Lisse.

Roza van der Veer
Lisse

De voorkant van Lowietje Lisse oogt als een ’normaal’ restaurant en hotel. Er wordt gegeten en bezoekers checken in voor een kamer op de begane grond. Via een slagboom kom je van de parkeerplaats naar de plek waar Ruigrok Productie bv huisvesting voor arbeidsmigranten heeft gerealiseerd. In de bijgebouwen van de vroegere Nachtegaal en op de bovenverdiepingen wonen de werknemers van de Hillegomse uitzender.

Dat hier arbeidsmigranten wonen, is te zien aan de vele groene Ruigrokfietsen en de kleurige bedrijfsbusjes. Het is druk want vanavond vertrekt een flinke groep Poolse werknemers naar huis. „Ze hebben zes dagen hier gewerkt. In die tijd wonen ze hier gratis”, vertelt Grzegorz Juziuk.

Hij woont al vier jaar in het Lissese hotel waar hij een kamer deelt met drie andere Poolse werknemers. Met het vertrek met de bus is hij een nachtje ’single’, grijnst hij.

De vroegere hotelkamer telt vier bedden, een minikeuken en heeft eigen douche en toilet. Buiten op het terrein staan twee zeecontainers waar wasmachines draaien.

(Tekst gaat door onder de foto)

Lowietje Lisse.© Archieffoto Hielco Kuipers

Voor Grzegorz, die bij het Voorhoutse bollenbedrijf Oskam werkt, is het voldoende. „Nu betaal ik tachtig euro in de week waardoor ik geld overhoud voor mijn zieke moeder. En dus vind ik dit prima, ook al heb ik weleens kamergenoten die minder prettig zijn.”

Studio

De vierpersoonskamers zijn een verbetering vergeleken met zes jaar geleden toen er nog stapelbedden stonden en zes mensen in dezelfde kamer sliepen. Nog beter af zijn de arbeidsmigranten die in tweepersoonskamers met eigen douche en toilet huizen.

Koken doen ze in een speciaal ingerichte keuken waar een camera in de gaten houdt of iedereen zijn rommel opruimt. Gevolg is dat de keuken vanavond keurig aan kant is. De helft van de bewoners van deze Lissese locatie een eigen studio.

(Tekst gaat door onder de foto)

De keuken van Lowietje Lisse© Archieffoto Hielco Kuipers

Lukas Strugork (33) en zijn vrouw Agneszka (29) uit het Poolse Licheń betalen wekelijks veertig euro extra voor de nieuw ingerichte kamer met tweepersoonsbed, een keuken met oven en eigen sanitair. De wasmachine en droger delen ze met twee andere studio’s. „We zaten eerst in het gedeelte met de gezamenlijke keuken maar dit is veel fijner. Alles voor onszelf en meer privé.”

Het echtpaar is naar Nederland gekomen om economische redenen. Agneszka werkt nu bij een internetbedrijf dat bollen verkoopt en Lukas maakt schoon in een distributiecentrum.

„Het geld is goed en wij kunnen sparen voor Polen. Daar willen we ooit een bed & breakfast beginnen dus we proberen Engels te leren. Wanneer? Dat weten we nog niet want we denken niet zover vooruit. We willen zeker terug want we missen de familie.”