Wonen in de Trampoline Noordwijkerhout: ’Meer privacy dan in Polen’

De Trampoline in Noordwijkerhout.© Foto Hielco Kuipers

Roza van der Veer
Noordwijkerhout

Eén van de wooncomplexen voor arbeidsmigranten ligt in Noordwijkerhout. Aan de Schippersvaartweg bevindt zich de Trampoline, een complex van twee woonlagen met 76 tweepersoonskamers met eigen keuken, douche en toilet. Hier wonen 144 arbeidsmigranten. Buiten het gebouw ligt een voetbalveldje, er zijn barbecueplaatsen en er is een fietsenstalling. Voor twee euro per tas wordt de was gedaan.

Buiten staat de 22-jarige Mateusz Flis uit Janów Lubelski met zijn moeder Beata Momot een sigaret te roken. Ze wonen sinds een week in De Trampoline waar ze een kamer delen. Ze zijn blij met de woonruimte. „Veel beter dan de eerste keer dat wij in Nederland waren. We zaten in een hotelkamer met de keuken op de gang waarbij je altijd mensen hebt die niets schoonmaken”, verzucht Mateusz opgelucht terwijl hij buiten het gebouw een sigaret opsteekt.

(Tekst gaat door onder de foto)

Mateusz met zijn moeder Beata.

In Polen deelde hij en zijn moeder een huis met zijn ooms. In de Trampoline hebben ze meer privacy dan in Polen. Dat was niet de reden dat ze besloten naar Nederland te gaan. Meer geld verdienen en een beter leven opbouwen, stond voorop bij hun vertrek. Ze zijn tevreden. Mateusz werkt nu als chauffeur bij FHS en brengt arbeidsmigranten naar het werk. Zijn moeder plukt bloemen. „Het is goed werk en goed geld”, constateert Mateusz.

Kippensoep

Dorota Prus en Sebastian Sobociński zijn deze zondagmiddag druk bezig in hun eigen kamer. Het stel komt uit het Poolse Opole. Ze waren respectievelijk 24 en 22 jaar toen ze in 2017 besloten om in Nederland te gaan werken. In Nederland willen ze voldoende geld verdienen om straks in Polen een huis te bouwen. De grond hebben ze inmiddels al.

(Tekst gaat door onder de foto)

Sebastian en Dorota uit Polen maken kippensoep.

Het vertrek van Dorota en Sebastian werd niet met gejuich ontvangen door hun ouders. Sebastian is de enige zoon en zijn vader is akkerbouwer. Hij kon de hulp van zijn zoon goed gebruiken. „In het seizoen dat het druk is, probeer ik altijd vakantie te nemen zodat ik kan meehelpen op de boerderij. Helaas lukt dat niet altijd.”

Tot ze genoeg geld hebben gespaard, blijven ze in Nederland, ook al heeft Dorota af en toe last van heimwee. Om die reden maakt ze deze zondag kippensoep, een Poolse traditie.

Het tweetal woont sinds vier jaar in de Trampoline aan de Schippersvaartweg. Ze zijn blij met deze plek want hier hebben ze een eigen voordeur en meer privacy. Dat er regels gelden zoals niet roken in de kamer en dat de was wordt gedaan, vinden ze niet erg. „Dit is erg comfortabel.”

Sebastian werkt bij een internetbedrijf in Lisse en Dorota werkt naast de deur bij Dümmen Orange waar ze de bollen sorteert en controleert. Ze zijn tevreden over hun werk en leefomstandigheden. „Op zondag als we vrij zijn, gaan we lekker weg. Daar hebben we nu geld voor.”