Oranje social sofa op het Leidse Kooiplein in de strijd tegen geweld tegen vrouwen

Fabi Kengen plakt een van de laatste steentjes.© Eigen foto

Binnert Glastra
Leiden

Soroptimistclub Leiden Aurora hoopt in het najaar een oranje ’social sofa’ te kunnen plaatsen op het Kooiplein. Hiermee wil de club aandacht vragen voor de strijd tegen geweld tegen vrouwen.

De inmiddels bekende mozaïekbank in voornamelijk oranje steentjes is niet de eerste in het land. Een Limburgse afdeling van de Soroptomistclub kwam een paar jaar geleden op het idee en dat sloeg aan bij de andere afdelingen, zegt Corrie van der Laan van Soroptimistclub Leiden Aurora. ,,Er zijn er inmiddels al een paar geplaatst. Het idee is dat je straks een hele tocht door het hele land kunt maken langs die banken. Opkomen voor de rechten van vrouwen en meisjes is onze core business en dit vestigt er op een positieve manier de aandacht op.’’

De kleur is een verwijzing naar de jaarlijkse ’Orange the World Week’, als wereldwijd gebouwen in oranje licht gezet worden met datzelfde doel. Op de Leidse bank is bovendien een QR-code aangebracht die leidt naar informatie over hulp voor slachtoffers van huiselijk geweld, soroptimisme en het Huis van de Buurt waarmee de Leidse afdeling samenwerkt.

(Tekst gaat door onder de foto)

De bank is klaar, het wachten is nu op de vergunning.© Eigen foto

De club had de bank graag vol in het centrum gezet, maar een vergunning daarvoor leek niet haalbaar. ,,Toen hebben we gezocht naar een redelijk drukke plek met gevarieerd publiek en op het Kooiplein komt alles en iedereen. Bovendien kan het plein wel een kleurig accent gebruiken, het is er echt wel een beetje saai. Het moet een plek worden waar vrouwen en meisjes zich veilig voelen en hun leed of verdriet, maar ook mooie momenten kunnen delen. Maar ook anderen zijn natuurlijk welkom om op de bank plaats te nemen.’’

De bank is klaar - op de foto legt Fabi Kengen er de laatste hand aan - het wachten is nu op de vergunning om hem te mogen neerzetten. Het project is financieel mogelijk gemaakt door subsidies van Fonds1818, het H.L. DruckerFonds, het WOZ-Fonds en de gemeente Leiden. Leden van Soroptimistclub Leiden Aurora en enkele vrijwilligers waren 450 uur bezig met het beplakken en afwerken van de bank.