Rondzwervende walrus Freya afgemaakt

ANP Producties | Bron: ANP
Oslo

Noorwegen heeft de rondzwervende en kattenkwaad uithalende walrus Freya laten afmaken. Het dier, dat vorig jaar nog voor de Nederlandse kust zwom, werd permanent belaagd door nieuwsgierige mensen. De autoriteiten hadden al gewaarschuwd haar in te laten slapen omdat mensen zichzelf door hun opdringerige gedrag in gevaar brachten. Freya zelf zou overmatig stress ervaren door alle belangstelling.

De Nederlandse natuurorganisatie SOS Dolfijn noemt het bericht dat Freya is afgemaakt ongelofelijk. "Er waren nog tal van opties om de situatie weer veilig te krijgen. Handhaven, tijdelijk zwemverbod instellen, verjagen….", twittert SOS Dolfijn.

Volgens de Noorse autoriteiten zijn alle mogelijke oplossingen zorgvuldig onderzocht. Ze kwamen tot de conclusie dat ze "het welzijn van het dier met geen van de beschikbare middelen konden garanderen", aldus een woordvoerder.

De jonge Freya, die ongeveer 600 kilo woog, had ook gevaarlijk kunnen worden. Het was hetzelfde dier dat vorig jaar nog uitrustte op een Nederlandse onderzeeër. Ze zwom een tijdje rond voor de Nederlandse kust, en lag toen op de onderzeeër Zr.Ms. Dolfijn van de Walrusklasse. De walrus werd dit jaar opnieuw een publiekslieveling. Het dier klom in een fjord bij de Noorse hoofdstad Oslo op bootjes die dat soms niet overleefden.

Meestal leven walrussen, die gelden als roofdieren, in het noordpoolgebied.