Op reis in eigen stad? Het kan in Rijnhaven

De opening van het reisbureau vindt plaats bij winkelcentrum De Baronie.© Foto Meer aan Rijnhaven

Eva Stam
Alphen aan den Rijn

Rijnhaven begint steeds meer een werk-, woon- en recreatiegebied voor Alphenaren te worden. Om te laten zien wat het gebied allemaal te bieden heeft, opent ontwerpbureau De Reuringsdienst een mobiel reisbureau.

Het reisbureau ’daagt bewoners en gebruikers van het gebied uit om op reis te gaan in eigen omgeving. Als een ware reisleider kunnen bezoekers vertellen waar die reis naartoe gaat’. In de praktijk komt het erop neer dat geïnteresseerden langs kunnen komen om hun favoriete plek van het Rijnhavengebied op te geven. Op deze manier hoopt het ontwerpbureau mensen met een andere bril naar hun eigen werk- of woonomgeving te laten kijken.

Het kunstenaarscollectief is op zoek naar zogenaamde ’Wijkwonderen’. Dit zijn plekken die Rijnhaven kenmerken, die bijzonder zijn en mensen graag bezoeken. Op basis van de uitkomsten hiervan zal De Reuringsdienst een blijvend kunstwerk creëren. Hoe dat er precies uit gaat zien is nog niet duidelijk, maar het doel is in ieder geval om mensen in Rijnhaven - een wijk die nog in opbouw is - zo meer met elkaar verbonden te laten voelen. Daarnaast wil het collectief ook het eigen verhaal van de buurt vertellen.

Kunstproject

Het reisbureau is onderdeel van een kunstproject genaamd Thuis in Rijnhaven, een opdracht van gemeente Alphen aan den Rijn en cultuurplatform KHABBAZ. Kunstenaars zijn vanaf 22 augustus tot eind september bezig met op een creatieve manier de buurt Rijnhaven te leren kennen. De Reuringsdienst bestaat uit mensen die graag werken in de openbare ruimte. Dit doen ze door zich in de wijk te verdiepen en in gesprek te gaan met bewoners, ondernemers en andere betrokkenen.

Hun kunstproject Het reisbureau zal steeds op verschillende plaatsten staan. Op 25 augustus om 13:00 uur vindt de opening bij winkelcentrum De Baronie plaatsvinden.