Stadsbestuur kan niet anders dan garant staan voor Matilofeest tijdens Leidens Ontzet

Het festivalterrein aan de vooravond van de eerste editie.© Archieffoto

Loman Leefmans
Leiden

Het stadsbestuur van Leiden staat voor bijna twee ton garant voor het jongerenfestival in park Matilo, op zaterdag 1 oktober. Dat is met de organisatie afgesproken voor het geval dat het evenement onverhoopt wordt afgelast.

Het muziekfestijn werd vorig jaar voor het eerst gehouden, en had onder meer als doel om een grote groep jongeren uit het toch al drukke stadscentrum weg te houden. Het concert werd een succes in het park op de grens van de woonwijken Meerburg en Roomburg.

Corona

Daarom werd besloten om ook bij de aanstaande viering van Leidens Ontzet een dergelijk muziekevenement op te zetten. De organisatie ervan heeft de gemeente echter gevraagd garant te staan voor een bedrag van 182 duizend euro, voor het geval het feest wordt afgelast in verband met nieuwe, landelijke coronamaatregelen. Stemt het stadsbestuur daar niet mee in, dan gaat het evenement sowieso niet door.

Daarom kunnen burgemeester en wethouders niet veel anders dan met de garantstelling instemmen. In een brief aan de gemeenteraad staat dat als de gemeente niet garant staat en het feest niet doorgaat, ’dat leidt tot een ongewisse situatie ten aanzien van de veiligheid in de binnenstad en hier dient de gemeente zich op voor te bereiden. Los van de vraag of dit nog te organiseren is, zullen ook daar kosten aan verbonden zijn.’

Net binnen