Magische toverstokken en slapen onder Zweinstein-deken: in Koudekerk kunnen Potterfans terecht voor tovenaarsspullen

De collectie.© Foto LD

Daphne Stolwijk
Koudekerk aan den Rijn

Een dorp met een magisch randje. Zo kan Koudekerk aan den Rijn zich sinds begin dit jaar noemen. De Belgische tovenaarswinkel Olleke heeft er een verkooppunt geopend.

Bij de winkel Jouw Marktkraam Koudekerk liggen toverstokken, bordspellen, notitieboekjes en nog veel meer items in het Harry Potter-thema in de schappen.

De Olleke-winkels zijn opgericht door de Belgische Olivier van Gierdeghom en ze zijn uitgegroeid tot een geliefde en bekende winkel in heel Europa. De eerste winkel staat in Brugge, deze is in 2013 opgericht. In deze winkel waren in het begin elfjes, kabouters en muziekdoosjes te koop. Inmiddels is het uitgegroeid tot een winkel met allerlei fantasieproducten te koop.

,,Het concept van Olleke is artikelen verkopen waar mensen blij van worden’’, zegt Van Gierdeghom. ,,Artikelen die mensen vervoeren naar een magische dimensie, of een herinnering waar ze gelukkig van worden.’’ En deze formule blijkt goed te werken: in 2016 kwamen er vier Olleke winkels bij, waarvan drie in Nederland. In 2019 opende Van Gierdeghom samen met zijn moeder een winkel in Sluis en in 2021 openden nog vier verkooppunten. En sinds 2022 is de Olleke-collectie ook in Koudekerk te koop. ,,Elke locatie is anders.’’

In Koudekerk aan den Rijn kunnen geïnteresseerden terecht voor alles wat te maken heeft met het magische kasteel Zweinstein. Zo ligt er een Hogwarts tas, zijn er Harry Potter-snoepjes te koop, ligt er Harry Potter-scrabble en kan onder Harry slapen, want er liggen ook dekbedovertrekken. De winkelverkoopster vertelt dat er best veel verkocht wordt, zeker aan kinderen. ,,Die vinden Harry Potter gewoon leuk. En het is een origineel cadeautje.’’

De Koudekerse Olleke aan de Prins Bernhardstraat 17 is elke dag geopend, behalve op zondag.

Net binnen