Ionica Smeets en Alex Verkade kwartiermakers nationaal centrum voor wetenschapscommunicatie

Ionica Smeets tijdens de presentatie van een nieuw boek in het Leidse wetenschapsmuseum Boerhaave.© Foto Taco van der Eb

Binnert Glastra
Leiden

Minister Robbert Dijkgraaf heeft de Leidse hoogleraar Ionica Smeets en Alex Verkade aangesteld als kwartiermakers van een nieuw nationaal centrum voor wetenschapscommunicatie. Dat maakte het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap woensdagmiddag bekend.

Dijkgraaf wil dat er een centrum komt dat het gesprek tussen wetenschappers en de samenleving stimuleert en expertise verzamelt en deelt, om zo wetenschapscommunicatie doeltreffender te maken. Hij kondigde het in maart al aan tijdens een lezing in Leiden en maakte er in mei 10 miljoen euro voor vrij. Hij kwam op het idee door de maatschappelijke tegenstand rond coronamaatregelen en de enorme hoeveelheid quasiwetenschappelijk nepnieuws dat de ronde deed.

De minister heeft Ionica Smeets en Alex Verkade nu aangewezen als kwartiermakers. Zij zetten zich allebei al jaren in voor zo’n centrum en mogen er vanaf 1 oktober voor gaan zorgen dat het er ook daadwerkelijk komt. Smeets is hoogleraar wetenschapscommunicatie aan de Universiteit Leiden en hoofd van de afdeling Science Communication & Society die de gelijknamige master-specialisatie verzorgt. Daarnaast brengt zij zelf de wetenschap over het voetlicht met columns, boeken en discussies in de (sociale) media. Alex Verkade is lid van het managementteam bij Regieorgaan SIA, dat de kwaliteit en impact van praktijkgericht onderzoek stimuleert. Hij werkte ruim 20 jaar in de wetenschapscommunicatie, zowel in de praktijk als in het beleid.

Opdracht

Smeets en Verkade krijgen een vrije opdracht: alle energie op het vlak van wetenschapscommunicatie bundelen zodat die beter wordt. Het centrum moet niet gaan bepalen wat goede wetenschap is en zal zelf ook niet communiceren. De bedoeling is dat de twee wetenschappers de minister volgend voorjaar een blauwdruk voor het nieuwe centrum presenteren.

In Leiden vroeg de plaatselijke fractie van Dijkgraafs partij D66 onlangs aan burgemeester en wethouders of zij al bezig zijn met pogingen het nieuwe centrum binnen de stadsgrenzen te krijgen. En zo niet, om dat te gaan doen. Want geen betere plek dan Leiden, vindt de partij. Zeker nu Leiden ’European City of Science’ is.

Net binnen