Eerste zestigers mogen afspraak voor herhaalprik maken

ANP Producties | Bron: ANP
Utrecht

Een volgende groep mensen is aan de beurt om een afspraak te maken voor de herhaalprik tegen het coronavirus. Het gaat om mensen die in 1952 zijn geboren. Een deel van deze groep is dit jaar 70 geworden, een ander deel is nu nog net 69, en daarmee kunnen de eerste zestigers op grond van hun geboortejaar de extra inenting halen.

Mensen van 60 jaar en ouder krijgen voorrang bij de herhaalprik. Zij worden stap voor stap uitgenodigd, van oud naar minder oud. Ook zorgmedewerkers en mensen met medische risico's mogen zich eerder laten vaccineren. Daarna komt de rest van de bevolking aan de beurt.

De herhaalprikken worden sinds vorige week maandag gezet. De inenting moet de afweer versterken voor een nieuwe coronagolf. Mensen krijgen de aangepaste vaccins van Pfizer/BioNTech of Moderna. Die zijn bijgewerkt zodat ze ook werken tegen de omikronvariant van het coronavirus. Iedereen van 12 jaar en ouder die de basisserie (de eerste prik of prikken) heeft gehad, kan de herhaalprik laten zetten.

Voor sommige mensen is de herhaalprik misschien pas de tweede coronavaccinatie. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer ze met Janssen zijn gevaccineerd en daarna geen boosterprik hebben laten zetten. Voor mensen met een afweerstoornis zou het al de zesde prik kunnen zijn: twee uit de eerste ronde en een herhaalprik vorig jaar, een boosterprik rond de jaarwisseling, een herhaalprik in het voorjaar en nu weer een herhaalprik.

Net binnen