Records sneuvelen bij Reveille en Koraalzang

Het stond bij de Reveille - in de schemer van het vroege uur bij stadhuisplein, -balkon en stemmig verlichte -toren - stampvol met meezingers tot ver over de Nieuwe Rijn.© Foto Hielco Kuipers

1 / 2
Loman Leefmans
Leiden

De Reveille, de traditionele start van 3 oktober, trok maandagochtend een record aantal bezoekers. Ook de daaropvolgende Koraalzang in het Van der Werfpark was als een zee bij vloed, in het rood en wit. ’O ghij stadt van Leyden’, en dan uit volle borst.

Niet dat de toeschouwersaantallen nauwgezet worden bijgehouden. Dus is de ruwe schatting van een aantal uitgeslapen commissarissen, dat het drukker was dan ooit tevoren, een beetje natte vingerwerk.

Toch, de omstandigheden om records te breken waren er volop. Op de eerste plaats zorgde het weer voor prettige feestklimaat met weinig wind en geen regen. Verder was het voor veel Leidenaars weer de eerste echte onvervalste 3 oktober sinds 2019. Door corona gingen twee voorgaande edities alleen in uitgeklede versie door.

Knar

En, misschien wel het allerbelangrijkste, Leidens Ontzet had tussen taptoe-avond en 3 oktober een tussendag. Stadsgenoten die Reveille en Koraalzang wel eens overslaan met een excuus dat ze een houten knar hebben, konden dat dit keer niet meer met goed fatsoen aanvoeren.

Video Toon van der Poel

Dus stond het bij de Reveille - in de schemer bij het Stadhuisplein - stampvol met meezingers tot ver over de Nieuwe Rijn. Na het afsluitende Wilhelmus splitste de massa zich in Leidenaars die even verderop haring en wittebrood gingen ophalen bij De Waag, en stadgenoten die in het Van der Werfpark aan nóg een samenzang gingen deelnemen.

Koraalzang in het Van der Werfpark.© Foto Hielco Kuipers

Ouderwets

In de schaduw van het grote zwarte standbeeld voor onzetsheld Van der Werf, werd een rijtje oud-Hollandse krakers ingezet. Piet Hein ontbrak uiteraard niet, de lofzang op de Watergeuzen evenmin, en bij ’Waar de blanke top der duinen’, kon aan het einde van elk couplet ouderwets lekker worden uitgehaald. ’Néé-héé-der-lââând.

Naast die tradities stonden ook enkele noviteiten te kijk. Enkele koren kwamen tijdens het Koraalconcert per schip op Het Steenschuur aangevaren om mee te doen aan de samenzang en die waar mogelijk te versterken. Het carillon van de recent gerestaureerde Lodewijkskerk deed als achtergrondinstrument ook nadrukkelijk mee. Organist Levina Pors deed dat met een klavier dat het carillon aan de overkant draadloos aanstuurde.

Koraalzang in het Van der Werfpark.© Foto Hielco Kuipers

Ook burgemeester Henri Lenferink had een nieuwtje; Hogeschool Leiden is dit jaar voor het eerst - en zoals het hoort - op 3 oktober gesloten. Een bewijs dat stille diplomatie werkt, volgens hem. Voormalig CDA-kopstuk Joost Bleijie mocht aan het einde van de Koraalzang de Den Tonkelaar-lezing houden, en hij had daarvoor een inmiddels meer dan een eeuw oud, en historisch juist, thema bedacht: het is maar een keer per jaar…

Lees ook: Taptoe vormt ’lint van licht’ door Leiden

Net binnen