Tabaksfabrikanten zetten alle zeilen bij om het tij te keren: ’Dure sigaret helpt terrorist’

Henk Runhaar
Amsterdam

Zware criminelen en terroristen profiteren van het verder verhogen van de prijs van een pakje sigaretten, tot meer dan een tientje in 2024 en mogelijk meer dan veertig euro in 2040. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse tabaksindustrie.

De rookwarenbranche zet alle zeilen bij om het tij te keren. Met de online Nationale Smokkelmonitor en een actieve pr-machine proberen de Nederlandse tabaksfabrikanten het probleem van de oprukkende illegale sigaret maximaal onder de aandacht te brengen.

„De illegale handel verzwakt legale tabaksmarkt”, stelt brancheorganisatie VSK. Overheden zouden ’miljarden’ mislopen aan belastinginkomsten. En rokers worden gedupeerd. „We hebben in het verleden gezien dat er afval en medicijnresten zitten in illegale sigaretten. Het is troep wat de mensen kopen”, zegt VSK-directeur Jan Hein Sträter in een vandaag gelanceerde video met als titel ’de prijs van accijns, de wereld van illegale tabakshandel’.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Lees ook: ’Hoe dichter je bij de grote jongens komt, hoe linker.’ Privédetective jaagt in zijn eentje op legertje handelaren in illegale sigaretten

De winsten van de illegale sigarettenhandel gebruiken ’de meest gewelddadige georganiseerde bendes en zelfs terroristische groeperingen’ voor het financieren van hun activiteiten, waarschuwt VSK. „IS betaalde wapens voor hun terreurdaden met geld dat ze verdienden met handel in illegale sigaretten”, zegt Sträter. „De IRA deed dat ook.”

Hezbollah

Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) blonken de Ieren uit in het plegen van belastingfraude, witwaspraktijken en drugshandel. Islamitische Staat moest het tot 2014 hebben van het smokkelen van olie en gas en schenkingen van rijke volgelingen over de hele wereld, meldt de NCTV. Na het stichten van het kalifaat stroomde het geld binnen via belastingheffingen.

(Tekst gaat door onder de foto)

Libanezen zwaaien bij de grens met Israël met de Palestijnse vlag en een vlag van Hezbollah.© AP

Amerikaanse onderzoekers brachten in 2008 in kaart hoe de militaire vleugel van Hezbollah en de Koerdische PKK in de jaren negentig geld verdienden met sigarettensmokkel. Europol waarschuwde vijf jaar geleden al dat namaakproducten, waaronder sigaretten, een nog grotere inkomstenbron is voor terrorisme dan de handel in drugs.

Over geldbronnen van terroristen is niet voldoende bekend om harde uitspraken te kunnen doen, zegt desgevraagd onderzoeker Elanie Rodermond van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR). „De benodigde data zijn er niet.” Een ’illegaal clubje’ kan niet zomaar een bankrekening openen. Daarop wijst terrorismedeskundige Jelle van Buuren van de Universiteit Leiden. „Illegale inkomsten, óók van sigaretten, liggen voor de hand.”

De tabaksbranche pleit voor een intensievere jacht op illegale sigaretten en neemt zelf het voortouw door een privédetective in te huren.

Net binnen