Eerste tien films van Leids filmfestival LIFF zijn bekend, openingsfilm is ’The Banshees of Inisherin’

Regisseur Martin McDonagh met prijs scenarioprijs voor 'The Banshees Of Inisherin'© foto AP

Erna Straatsma
Leiden

’The Banshees of Inisherin’ opent 3 november de zeventiende editie van het Leiden International Film Festival (LIFF).

De eerste tien films van de programmering zijn bekendgemaakt, waaronder ook ’My Policeman’ met Harry Styles in de hoofdrol.

’The Banshees of Inisherin’ ging vorige maand in wereldpremière op het filmfestival van Venetië en won daar prijzen voor ’beste scenario’ en ’beste acteur’. Laatstgenoemde prijs ging naar Colin Farrell, die samen met Brendan Gleeson de hoofdrollen in de Ierse film speelt.

Trilogie

De openingsfilm van het LIFF is van de hand van regisseur Martin Mc Donagh en is het laatste deel van de Aran Islands-trilogie. Eerder verschenen delen zijn ’The Cripple of Inishmaan’ (1996) en ’The Lieutenant of Inishmore’ (2001). Het derde deel gaat over de verbroken vriendschap tussen twee mannen in het Ierland van de jaren twintig. De Leidse vertoning is de Nederlandse première voor de film, die eind januari in roulatie gaat in alle nationale bioscopen.

My Policeman ging 11 september in wereldpremière op het Toronto International Film Festival en is geregisseerd door Michael Grandage. De film is een romantisch drama met Harry Styles in een hoofdrol. Hij speelt de homoseksuele politieagent Tom die, in 1950 in Brighton, trouwt met lerares Marion Taylor (Emma Corrin/Gina McKee), maar daarnaast een relatie begint met museumconservator Patrick Hazlewood (David Dawson/Rupert Everett). De film is later deze herfst via diverse streamingdiensten te bekijken.

Net binnen