Oranje kan nog wel degelijk een statement maken. Kom maar op met die kleurrijke kapsels| column

Ryan Babel.© Foto ANP/Olaf Kraak

Theo Brinkman
Amsterdam

Louis van Gaal is er klaar mee. De bondscoach wil niet dat zijn spelers nog worden afgeleid op hun weg naar dat ene, grote doel: de wereldtitel. Een statement van het Nederlands elftal tegen de mensenrechtensituatie in Qatar en de opstelling van de Fifa is tijdens dit WK dus niet meer te verwachten.

Dat is jammer, want er zijn echt nog wel mogelijkheden. Wat te denken van de kapsels van de Oranjespelers. Gekke, afwijkende kapsels hebben we vaker gezien bij voetballers, dus waarom nu niet.

Bovendien komt protesteren via een kapsel ook wel vaker voor. Sinéad O’Connor trad in 1989 bij de uitreiking van de Grammy Awards op met het logo van hiphopgroep Public Enemy in haar kapsel. Daarmee protesteerde de Ierse zangeres tegen de Grammy-organisatie, die weliswaar voor het eerst ook aan rap-artiesten een award toekende, maar de uitreiking daarvan niet op tv uitzond. De organisatie vond rapmuziek rebels en opruiend. Daar dacht O’Connor het hare van. Ze schopte de organisatie even flink tegen de schenen.

Ryan Babel

Moeten de Oranjespelers nu met het logo van OneLove in hun haar gaan spelen? Nou, dat gaat wat ver en wie weet krijgen ze daar nog een gele kaart voor ook. Ook een regenboog in het haar is misschien iets te opzichtig. Maar een kleurtje hier en daar: dat zou toch moeten kunnen. We hebben in Oranje al eens Ryan Babel gehad met rood haar en met roze haar. Waar is Ryan Babel als je hem nodig hebt?

(Tekst gaat verder na de foto)

Ryan Babel.© Foto ANP/Jerry Lampen

Het zou mooi zijn, zo’n kleurrijke elftalfoto: Andries Noppert met een blauwe coupe, Cody Gakpo met sierlijk geel, Denzel Dumfries met vurig rood, de creatieve Frenkie de Jong met violet en Daley Blind, de huidige Oranjespeler met de meeste interlands, uiteraard met een oranje kleurspoeling. Zie daar, de spelers op een rij: samen vormen ze een menselijke regenboog.

Afleiding

Praktisch gezien is het uitstekend haalbaar. Kappers weten immers doorgaans de weg naar spelers van Oranje prima te vinden. Maar oké, het leidt wel af, ja, en dat wil de bondscoach niet. Hij sluit namelijk niet uit dat de verrassende nederlaag van Duitsland tegen Japan mede werd veroorzaakt door het statement van de Duitse spelers, die bij het maken van de elftalfoto hun hand voor hun mond hielden. Wie weet waren ze daardoor een fractie afgeleid van het doel: winnen.

We zullen dus moeten wachten tot ná de finale. De overhandiging van de wereldbeker aan Virgil van Dijk met een inderhaast aangebracht regenboogkapsel.

© Foto ANP/AFP Raul Arboleda

Net binnen