Plannenmakerij voor nieuwe Leidse wijk Westerpoort loopt nog meer vertraging op

In de oksel van de A44 moeten duizend woningen verrijzen.© Foto Hielco Kuipers

Binnert Glastra
Leiden

De voorbereidingen voor de bouw van de nieuwe Leidse woonwijk Westerpoort, langs de A44 tussen de Plesmanlaan en begraafplaats Rhijnhof, loopt nog meer vertraging op. De gemeente laat weten dat de gebiedsvisie waaraan zij vorig jaar al begon, naar verwachting pas medio volgend jaar klaar is.

Westerpoort moet een compleet nieuwe, aantrekkelijke en duurzame stadswijk worden. Onder meer het complex van Holiday Inn wijkt ervoor. Met de naastgelegen buurt Bockhorst is de gemeente al anderhalf jaar in gesprek om een zogeheten gebiedsvisie te maken voor het omvangrijke bouwplan.

Die visie had er al moeten zijn, maar werd enkele keren uitgesteld. Nu is er opnieuw vertraging. De stikstofproblematiek en het lastige vraagstuk hoe het verkeer van de beoogde duizend nieuwe woningen moet worden afgewikkeld, zijn daar de voornaamste redenen van.

Lees ook: Nieuwe Leidse wijk Westerpoort: landgoed, campus of laagbouw met zwembad

Uit recent onderzoek is gebleken dat de complete infrastructuur tussen de Plesmanlaan en de Stevenshof ingrijpend moet worden verbeterd. Niet alleen om het extra verkeer van de nieuwe wijk te kunnen opvangen, maar ook omdat de Leidse plannen voor een autoluwe binnenstad veel verkeer straks naar de rand van de stad dwingen.

Intussen gaat het werk aan een tijdelijk asielzoekerscentrum met 350 plekken in een kantoorpand aan de Plesmanlaan door. Dat wordt binnenkort in gebruik genomen en mag er zeker vijf jaar blijven. Bouwactiviteiten aan Westerpoort zijn er in die tijd al helemaal niet te verwachten.

Net binnen