Inspiratieloos ROAC verliest van Sporting: ’Je weet dat je dit seizoen bij de onderste zes plekken moet wegblijven’

Sam van der Geest (ROAC) dribbelt met de bal.© Foto Hielco Kuipers

, Kevin Beerenfenger
Rijpwetering

Op het Hertogspark in Rijpwetering ging ROAC met 0-2 onderuit tegen Sporting ’70, en het verspeelde daarmee hun riante voorsprong op de nummer zeven uit Utrecht.

ROAC trainer Bart Jansen realiseerde zich dat maar al te goed. „Je weet dat je dit seizoen bij de onderste zes plekken moet wegblijven. Vandaag hadden we een gat kunnen slaan maar we speelden met te weinig energie.”

De thuisploeg kwam maar moeilijk in het spel. Voor de tegenstander uit Utrecht gold hetzelfde, al was de wil om te winnen daar sterker aanwezig. De kansen over en weer waren er, maar de afwerking was onzuiver. ROAC had het betere spel maar gunde zichzelf totaal geen rust. De bezoekers kregen steeds meer zelfvertrouwen. Younes el Yandouzi van Sporting ’70 zette bijvoorbeeld met een steekpas zijn teammaat bijna volledig vrij, maar een Ripse verdediger voorkwam erger. Er kwam langzaam leven in de brouwerij.

Het beste moment voor ROAC in het eerste half uur waren de coachende woorden van doelman Dammes van der Poel. „Rust! Bal in de ploeg houden!.” Hij legde de vinger daarmee op de zere plek maar, zijn teamgenoten pikten het niet op. Hoewel Van der Poel als enige een goed overzicht op het tamme spel van zijn ploeg had, was het juist door zijn verkeerde uittrap dat de 0-1 viel. De bal belandde in de voeten van een tegenstander die zijn aanspeelmogelijkheden voor het uitkiezen had. Vanuit een scrimmage kwam de bal bij Rick de Bree, die de fout afstrafte.

De bezoekers waren veel fanatieker en dat bleek in de tweede helft alleen maar meer. In eerste instantie miste vooral invaller Everton Dos Santos Silva twee behoorlijke kansen. Het enige wat de gastheren terugdeden was een penalty claimen, zonder resultaat. Jansen: „We begonnen ons veel te laat druk te maken. De laatste wedstrijden hebben we in de slotstukken wat geluk gehad, wat vandaag niet het geval was. Misschien dat we te makkelijk dachten dat het geluk weer aan onze kant zou zitten.”

In het laatste kwartier viel de genadeklap. Invaller Jelle den Haan werd vrijgespeeld en hij bracht zonder aarzelen de Utrechters op 0-2. In deze fase bleek ROAC toch voldoende energie te hebben om het verschil te maken, maar het was te laat. Veel meer dan een vrije trap forceerden de Rippers niet en ook die leverde niets op.

Jansen: „Dit is erg jammer. We hadden graag de aansluiting gehouden met de bovenste plakken, maar daarvoor was ons spel te mager.”

tweede klasse

ROACSporting ’700-2

34. 0-1 De Bree. 82. 0-2 Den Haan.

ROAC: D. van der Poel, Van der Meer, Boere, Koek, Heemskerk, Van der Geest, Van Seggelen, W. van der Poel (71. Strijk), Van As (64. Sven Hoogenboom), Wagter (64. Helvensteyn).

Net binnen