Oranje moest leren van Duitsland. Maar misschien moeten de Duitsers nu toch maar snel eens in Zeist de kunst komen afkijken | column

© Foto AP/Darko Bandic

Theo Brinkman
Amsterdam

Het is nog maar kort geleden dat ’we’ ons licht in Duitsland moesten opsteken. Duitsland was het beloofde voetballand, daar wisten ze tenminste hoe je wedstrijden won.

Dat is zo’n vijf jaar geleden. En zie nu. Duitsland uitgeschakeld op het WK. Weer, net als vier jaar geleden, al direct na de groepsfase naar huis.

Duitsland moest donderdagavond op zoek naar de sleutel van de achterdeur van het WK en vond die ook nog. Het won met 4-2 van Costa Rica, wat ’normaal gesproken’ genoeg was om via de achterdeur naar de achtste finale te gaan. Maar helaas voor de Duitsers: de Japanners hadden de achterdeur op de knip gedaan. Leuk, die sleutel, maar daar had Duitsland dus alsnog niks aan.

(Tekst gaat verder na de foto)

Thomas Müller zwaait verontschuldigend naar het publiek.© Foto AFP/Ina Fassbender

Het is dus wéér niet het toernooi van de Duitsers. Het geeft nog maar eens aan hoe vluchtig succes in voetbal kan zijn. Vijf jaar geleden nog maar moesten ’we’ in Nederland met zijn allen te rade gaan in Duitsland, om ons eigen voetbal te kunnen redden.

Het Nederlandse voetbal lag in die jaren op zijn gat, we telden niet meer mee. ’We’ hadden ons niet gekwalificeerd voor het EK van 2016 – Oranje eindigde in de kwalificatiepoule op de vierde plaats achter Tsjechië, IJsland en Turkije, weet u nog – en daarna werd ook het WK van 2018 niet gehaald, omdat Oranje in de kwalificatiepoule derde werd achter Frankrijk en Zweden.

Zo kon het niet verder. Er moest een Deltaplan voor het Nederlandse voetbal komen en we moesten leren van Duitsland. Dat land was in 2014 wereldkampioen geworden en had daarna op het EK van 2016 de halve finale gehaald.

Wat er daarna gebeurde? Op het WK van 2018 werd Duitsland vierde in een poule met Zweden, Mexico en Zuid-Korea. Op het EK van 2020-2021 werd het in de achtste finale uitgeschakeld door Engeland en nu, in Qatar, is het voor Duitsland opnieuw over en uit na de groepsfase.

Misschien moeten de Duitsers na het WK toch maar snel eens in Zeist gaan buurten.

Manuel Neuer druipt af.© Foto EPA/Georgi Licovski

Net binnen