Herindeling Bachstraat in Leiden voldoet volgens bewoners niet aan de verwachting: ’Wie dit verzonnen heeft...’

Gertjan van Geen
Leiden

Eerst zat hij weken in de rommel en was zijn zaak voor klanten niet bereikbaar. Nu de herinrichting van de Bachstraat in Leiden voor zijn deur af is, kan Nico Brand onmogelijk blij zijn met het resultaat. „Wie dit verzonnen heeft, is niet achter zijn bureau vandaan geweest.”

(Tekst gaat door onder de foto)

De laadpaal voor elektrische auto’s voor de deur is al uit zijn voegen gereden.© Publiciteitsfoto

De Bachstraat, die over een afstand van circa zeshonderd meter parallel aan de Churchilllaan tussen Verdistraat en Apollolaan loopt, is afgelopen jaar in vier fases verfraaid. Het klinkerdek werd opnieuw bestraat en er kwamen verhoogde kruispunten, brede stoepen en straatmeubilair dat hoort bij een veilige 30-kilometerzone. Daarnaast zijn de boomspiegels een stuk vergroot, zijn de ingangen bij de portiekflats verbeterd en is er ander groen gekomen.

Parkeerplek

Maar volgens Nico Brand heeft de gemeente de plank volledig misgeslagen. De eigenaar van de elektronicazaak met werkplaats om televisies en audio- en videoapparatuur te repareren, is in de eerste plaats zijn met een verwijderbaar paaltje beschermde parkeerplek naast de winkel kwijt. Dat wil zeggen: de plek is er wel, maar klanten kunnen er niet meer komen. „Klanten kunnen niet meer laden en lossen naast mijn winkels”, zegt Brandt. „Klanten moeten verderop parkeren, maar je loopt niet zo maar een hele afstand met een zware tv.”

(Tekst gaat door onder de foto’s)

Paaltjes zijn omgezaagd.© Archieffoto Leidsch Dagblad

Het is niet alleen dat. Brand wijst erop dat de weg te smal is geworden. Wie de parkeerhavens verlaat, botst al snel op de rij auto’s die parallel staan geparkeerd aan de overkant. Auto’s moeten twee, drie keer steken voordat ze kunnen wegrijden en dat gaat niet altijd goed. Hij heeft al genoeg blikschade gezien. De laadpaal voor elektrische auto’s voor de deur is al uit zijn voegen gereden. „En nog wat: omdat de weg zo smal is, nemen fietsers de stoep wat weer andere gevaarlijke situaties oplevert.

Groenvoorziening

En die ergernissen betreffen dan alleen nog maar het verkeer. De groenvoorziening is immers helemaal een faliekante mislukking. De bodembedekkers in de perken zijn verworden tot bruine drab. „Het is geen gezicht”, zegt Brand, die zijn mening bevestigd ziet door twee passerende buurtbewoners op leeftijd. „Het is een zootje. Waarom niet een paar mooie boompjes?”, vraagt Henk Wiegel retorisch.

Los van de mislukte aanplant, zijn de perkjes omheind met houten paaltjes waartussen ijzerdraad is gespannen. Menig buurtbewoner heeft zich er al aan verwond. De ergernis over de paaltjes kan niet beter weergegeven worden dan door het feit dat iemand er onlangs vier heeft omgezaagd. Brand weet wie het is, de dader staat op beelden van zijn veiligheidscamera, maar hij houdt het voor zich. „Ik ga die persoon niet verraden. Ik noem het maar burgerlijke ongehoorzaamheid en ik snap het ook.”

De gemeente heeft vooralsnog niet inhoudelijk gereageerd op de zaak.

De groenvoorziening is mislukt, menen de bewoners.© Publiciteitsfoto

Net binnen