Assange maakt uitlevering aan VS aanhangig bij Europees Hof

ANP Producties | Bron: ANP
Londen

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo heeft het hof vrijdag bevestigd.

De 51-jarige Assange vecht tegen uitlevering door Groot-Brittannië aan de Verenigde Staten, waar de Amerikaanse justitie hem wil berechten voor het publiceren van talrijke militaire geheime documenten en spionage, waarvoor hij tot 175 jaar celstraf zou riskeren. Hij zou onder meer de dood van informanten van de Amerikaanse strijdkrachten op zijn geweten kunnen hebben.

Echtgenote Stella Assange zei te hopen dat het EHRM zich niet over de zaak hoeft te buigen en dat deze in Groot-Brittannië kan worden opgelost. Als de zaak aan het EHRM wordt voorgelegd, zou dat volgens haar "een trieste dag en een grote teleurstelling zijn".

Reactie WikiLeaks

WikiLeaks noemt het Britse besluit tot uitlevering een enorme klap voor de vrijheid van meningsuiting in de wereld. Volgens WikiLeaks is Assange een journalist en publicist die niets verkeerd heeft gedaan. Hij heeft Amerikaanse oorlogsmisdaden in Afghanistan en Irak naar eer en geweten aan het licht gebracht.

De Raad van Europa, een organisatie die zich inzet voor mensenrechten, heeft in mei van dit jaar de toenmalig Britse minister van Binnenlandse Zaken, Priti Patel, gevraagd om Assange niet uit te leveren aan de Verenigde Staten. Patel besloot in juni van dit jaar tot de uitlevering. Ze heeft daarvoor getekend omdat ze geen juridische gronden ziet om het verzoek rechtmatig af te wijzen.

Net binnen