Cristiano Ronaldo, de boer met kiespijn. Hij staat er op zijn 37e lekker op | column

Cristiano Ronaldo als reserve langs de lijn tijdens Portugal-Zwitserland, dinsdagavond.© Foto EPA/Rolex Dela Pena

Theo Brinkman

’Hij is van míj, hè, hij is van mij. Komt ie op mijn naam, ja toch?’ Een week geleden draaide een voorzet van de Portugees Bruno Fernandes het doel van Uruguay in. Onderweg ging de bal rakelings langs het hoofd van Cristiano Ronaldo. Die zag zijn kans schoon en claimde het doelpunt. De hele wereld wilde hij laten geloven dat hij de bal raakte – alleen maar om weer een doelpunt aan zijn cv te kunnen toevoegen.

Het was sneu. Zo’n ster, zo’n vedette, zo’n erelijst en dan in de groepsfase van een WK gaan lopen bedelen om een doelpuntje. Een doelpuntje bovendien waar je als wereldster nou ook niet echt trots op zou moeten zijn. Je wilt toch écht scoren, zou je zeggen, en niet zo’n goal op je naam krijgen als je de bal niet geraakt hebt.

Maar goed, Ronaldo dus wel, en dat past wel bij zijn seizoen en zijn WK. Eerst maakte hij zich als bankzitter bij Manchester United onmogelijk door in een televisie-interview een huilverhaal op te hangen. Hij zocht ruzie en die kreeg hij: de club wees hem direct de deur. En nu, een maand later, is hij ook bij de nationale ploeg zijn onaantastbaarheid kwijt. Als een vervelend kind werd hij door bondscoach Fernando Santos op de bank gezet voor de wedstrijd tegen Zwitserland, gisteravond.

Ruzie bij de club, verwend gedrag bij de nationale ploeg: Ronaldo, of moeten we zeggen CR7, staat er op zijn 37e lekker op. Natuurlijk wordt zijn onwaarschijnlijke carrière er niet mee uitgewist, maar een beetje treurig is het toch wel voor een speler van die statuur.

Bondscoach Santos deed het voortreffelijk. Hij zette Ronaldo er wel naast, maar fakkelde de ster tijdens de persconferentie niet af. Heel slim hield hij op die manier Ronaldo ’aan boord’ en tegelijkertijd maakte Santos duidelijk dat hij de baas is. Da’s altijd goed voor een coach.

Portugal voer er wel bij: Zwitserland werd met 6-1 opgerold en de vervanger van Ronaldo (de 21-jarige Gonc¸alo Ramos) scoorde drie keer. En Ronaldo? Die vierde buiten de lijnen de doelpunten vrolijk mee, als een echte teamspeler. Of was hij toch die boer met kiespijn?

Net binnen