Stroef ZZ Leiden doet toch goede zaken in Groningen

Wesley Alcegaire scoort in Martiniplaza.© Foto Marja van Tilburg

Joris Zandbergen
Groningen

Soepel ging het niet voor ZZ Leiden na een periode waarin het nauwelijks speelde, maar het team van Doug Spradley toonde zich in Groningen wel koelbloedig (62-70).

De verplichte ’rust’ voor Zorg en Zekerheid Leiden (het duel met Amsterdam werd afgelast omdat de apparatuur niet werkte en daarna was er slechts een veredeld oefenpotje voor de beker tegen eerstedivisionist Lokomotief) had de Leidenaars geen goed gedaan. ,,We kwamen niet in het ritme’’, zei Spradley. ,,Wel was ik blij dat we in de wedstrijd bleven.’’

Het enige voordeel was dat Deion Hammond weer had kunnen herstellen van fysiek ongemak, maar het spel van ZZ in de eerste helft was slordig. Roestig zelfs. Hammond sloeg aan het begin van het tweede kwart drie keer op rij toe vanaf de driepuntslijn, daarna miste de Amerikaan een makkelijke lay-up, en twee van zijn ploegmaats volgden dat voorbeeld.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Dus ging Leiden alsnog rusten met een achterstand (31-28). In het derde kwart ging het scoren wat makkelijker voor ZZ, dat vier punten voor kwam. Het was daarom gek dat juist Donar toen de geest kreeg en met een paar mooie aanvallen zijn totaal vergrootte, terwijl Leiden opeens weer bleekjes oogde.

Via Erikas Venskus en een attente Maarten Bouwknecht kwamen de bezoekers echter weer langszij aan het einde van het derde kwart (53-53).

Donar, dat al weken nauwelijks weet te winnen, liet toen zien dat het momenteel mentaal bijzonder kwetsbaar is. De thuisclub kreeg er vanaf 62-61 geen bal meer in, kreeg het speeltuig zelfs niet meer fatsoenlijk weg, en ZZ, stug verdedigend op het laatst, was in deze fase juist koelbloedig. Luuk van Bree, Wesley Alcegaire, Bouwknecht, Roeland Schaftenaar, allemaal scoorden ze kalmpjes en daarmee zogen ze het leven uit de Groningers.

,,Misschien niet onze beste wedstrijd, wel een goede teamzege’’, zei Spradley. ,,We houden Donar nu op afstand op de ranglijst en doen goede zaken voor een plek bij de eerste vijf. Ik ben hier trots op.’’

Donar - Leiden 62-70

(18-13, 13-15, 22-25, 9-17)

Scores ZZ Leiden: Hammond 16, Venskus 16, Alcegaire 15, Bouwknecht 7, Van Bree 4, Rutherford 4, Schaftenaar 4, Ververs 4.

Net binnen