Wat dit WK nog mist is een zenuwslopende penaltyserie: twee keer werd het een anticlimax | column

Ook Carlos Soler heeft gemist namens Spanje.© AP

Jeroen Haarsma

Het is op WK’s de ultieme beloning na 120 minuten voetbal kijken: de penaltyserie. Een bloedstollend slotakkoord, normaal gesproken. Behalve op dit WK.

Echt hoogstand was Japan tegen Kroatië niet. Datzelfde gold voor Marokko-Spanje; de Marokkanen hielden de boel potdicht, de Spanjaarden speelden de bal eindeloos rond. Tijdens de verlenging van beide duels voelde je: dit gaat richting strafschoppen. Spelers en coaches wilden aan het einde niet al te veel risico meer nemen, want een foutje betekent: uitgeschakeld.

En als neutrale televisiekijker wíl je ook niet dat de ploegen onnodige risico’s nemen. Het is een doemscenario: na 117 minuten scoort een of andere onverlaat het winnende doelpunt. Wég strafschoppenserie. Een wedstrijd beslissen door middel van penalty’s is een van de beste uitvindingen in het voetbal. Eerlijk? Waarschijnlijk niet echt. Leuk? Ja.

Twee van de acht wedstrijden in de achtste finales draaiden uit op strafschoppen. Het werd twee keer een anticlimax. Japan kon er niks van, waardoor de serie geen moment een nagelbijter werd. De Spanjaarden maakten er al helemaal een potje van: alle drie de nemers misten met pogingen die niet eens mochten doorgaan voor ’schoten’, waardoor het na in totaal zes strafschoppen alweer klaar was. Gelukkig was er nog wel de schitterende ’panenka’ van de Marokkaan Achraf Hakimi, die daarmee een fraaie piek op een totaal misvormde kerstboom zette.

(Tekst gaat door onder de foto)

Dolle vreugde bij Marokko.© EPA

We maken ons op voor de kwartfinales. Wedstrijden als Argentinië-Nederland en Engeland-Frankrijk verdienen een bloedstollende strafschoppenserie. Eentje waarin ook de kneuzen ze moeten nemen, omdat iedereen die er iets van kan, al aan de beurt is geweest. En dan, uiteindelijk, moet ook de keeper eraan geloven. Andries Noppert, met een enorme aanloop, die de bal langs zijn Argentijnse collega pegelt. Is het te veel gevraagd? Eén onvergetelijke penaltyreeks, desnoods voorafgegaan door 120 minuten slaapverwekkend voetbal.

Net binnen